Annons

Innertak rasade in i vardagsrum

Stockholm Lars Ekstedt låg och drog sig lite extra länge just den lördagsmorgonen i juni. Det var tur, Plötsligt ramlar 150 kilo innertak rakt ner över hans arbetsplats.

Lördagen 24 juni var en av sommarens många disiga morgnar. Och disigare än så skulle det snart bli i Lars Ekstedts lägenhet. Av byggdamm. 07.17, en tid då han normalt sett redan brukar sitta vid sitt arbetsbord smäller det till något oerhört i vardagsrummet.

– Det första jag tänkte var ”är det någon som har skjutit?”. Det såg ut som en krigszon, säger Lars Ekstedt med bakgrund som bland annat samverkansofficer i utlandsstyrkan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var ingen som skjutit. Däremot hade cirka 150 kilo puts ramlat rakt ner över hans arbetsplats. Datorer gick sönder men i övrigt förvånansvärt få saker. Och framförallt, inte han själv.

– Det är ett mirakel. Det känns som man har fått lite extra tid, säger Lars Ekstedt.

Jobbet, och kostnaderna, som skulle följa blev något av en besvikelse. Han fick skaffa sig ett juridiskt ombud och driva saken till hyresnämnden. Först under den processen besiktades lägenheten och all puts som satt löst åtgärdades av värden.

Annons
Läs ocksåEtt år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt"Flerfamiljshus där en port sprängts. Till höger faksimiler från olika tidningar om sprängningen.

Det har också varit en segdragen tvist om ersättning för bland annat de sex veckor lägenheten var obeboelig och som ännu inte är helt avgjord. Lars Ekstedt har fått ett bud som han inte är nöjd med.

I övrigt tycker dock Lars Ekstedt att han fått bra hjälp av både försäkringsbolag och förvaltare.

Vad som orsakade skadan är inte klarlagt. Lars Ekstedt tror att det kan ha att göra med bygget av Citytunneln. Då började sprickor i taket och vid öppna spisen visa sig.

Läs ocksåGörans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenhetenBilden visar det nedfallna innertaket.

Men även om felet med att puts släpper från tak är känt i branschen så är det inte ett vanligt försäkringsärende. Den bedömningen gör Johan Hängsel, sektionschef på Folksam.

Annons

– Nej, det måste anses som sällan förekommande, säger han och får medhåll från sin kollega Jessica Källman på IF som också berättar att det är orsaken till skadan som avgör om det är ett försäkringsärende eller ej.

– Rasar det bara ned exempelvis på grund av ålder är det inte det, men om det är en följd av ett vattenläckage blir det ett försäkringsärende.

I allmännyttan har det förekommit bland annat när Svenska Bostäder bilade balkongplattor i kvarteret Kasperteatern i Västberga. I samband med det arbetet började även innertaken släppa, berättar kommunikationschefen Anne Kuylenstierna Arnström.

Läs också "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Taket rasade efter fyra dagar – hyresgästerna fick ta in på hotell Därför hamnar problemområdets nota på hyran: ”Nu gäller det att se upp”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.