HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inte bevisat farligt för grannarna – hyresgäst med explosiva ämnen får bo kvar

Malmö Mannen förvarade och byggde om fyrverkerier i sin lägenhet i Malmö. Farligt för grannarna, ansåg värden MKB och rev hyreskontraktet. Men faran går inte att belägga, anser hyresnämnden.

Mannen köpte fyrverkerier, plockade sönder och byggde nya. Av en slump kom hemmabyggandet till hyresvärden MKB:s kännedom. MKB oroade sig för att grannarna eller huset skulle kunna skadas av de explosiva varorna och rev hyreskontraktet.

Starten på konflikten mellan hyresgäst och värd i Malmö var ett beslag på flygplatsen Arlanda förra våren. Då upptäcktes femhundra narkotikaklassade tramadoltabletter på väg i ett postpaket från en postbox i Tyskland och till mannen i Malmö. När tullen slog till mot hans bostad hittade de utöver mer narkotika även svartkrut, fyrverkerier och en ”hemmagjord bomb”.

Läs ocksåEfter tre flyttar på tre år - så fick Klara, 25, äntligen hyra i första handKlara Falkengren, 25, har fått sitt första förstahandskontrakt.

Polisens bombskydd kallades in och i lägenheten hittades även klistermärken med propaganda för IS, terrornätverket Islamiska staten. Det senare har dock vare sig varit föremål för åtal eller uppsägning och mannen har i förhör tagit avstånd från det.

”Jag har verkligen inte velat använda detta för att skada någon och ber om ursäkt för detta”, sammanfattade han allt under förhör.

Läs ocksåFler grannar vågar agera mot våld efter tre år med Huskurage

Nu har två separata beslut kommit som berör fallet – mannen får bo kvar i sin lägenhet men han ska också sitta i fängelse.

Hyresnämnden tycker vare sig att MKB, eller polisutredningen, har visat på något som motiverar att mannen skulle kastas ut från lägenheten. Att mannen byggt en, med hans egna ord ”riktigt stor smällare”, är inte tillräckligt allvarligt. Enligt beslutet kan han bo kvar.

En vecka efter nämndens beslut kom även tingsrättens dom. Genom den döms hyresgästen till fängelse i tre månader, men det handlar främst om tablettsmugglingen även om han också döms för hanteringen av fyrverkerierna.

Läs ocksåHan hotade personalen men fick behålla lägenheten – förundersökning lades nerEskilstuna tingsrätt utifrån med en gata i förgrunden. Inflikad i bilden en silhuett.

Att plocka isär lagligt inköpta fyrverkerier för att bygga nya kraftigare är olagligt om ett tillstånd för detta saknas, enligt domen. Tingsrätten har inte prövat om hanteringen av fyrverkerierna skulle kunna ha varit farlig för grannarna, eller hyreshuset.

Läs också Solgård i Tranemo ska bli snyggt, fräscht och tryggt för alla Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.