Annons

Inte bevisat farligt för grannarna – hyresgäst med explosiva ämnen får bo kvar

Malmö Mannen förvarade och byggde om fyrverkerier i sin lägenhet i Malmö. Farligt för grannarna, ansåg värden MKB och rev hyreskontraktet. Men faran går inte att belägga, anser hyresnämnden.

Mannen köpte fyrverkerier, plockade sönder och byggde nya. Av en slump kom hemmabyggandet till hyresvärden MKB:s kännedom. MKB oroade sig för att grannarna eller huset skulle kunna skadas av de explosiva varorna och rev hyreskontraktet.

Starten på konflikten mellan hyresgäst och värd i Malmö var ett beslag på flygplatsen Arlanda förra våren. Då upptäcktes femhundra narkotikaklassade tramadoltabletter på väg i ett postpaket från en postbox i Tyskland och till mannen i Malmö. När tullen slog till mot hans bostad hittade de utöver mer narkotika även svartkrut, fyrverkerier och en ”hemmagjord bomb”.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Polisens bombskydd kallades in och i lägenheten hittades även klistermärken med propaganda för IS, terrornätverket Islamiska staten. Det senare har dock vare sig varit föremål för åtal eller uppsägning och mannen har i förhör tagit avstånd från det.

Annons

”Jag har verkligen inte velat använda detta för att skada någon och ber om ursäkt för detta”, sammanfattade han allt under förhör.

Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

Nu har två separata beslut kommit som berör fallet – mannen får bo kvar i sin lägenhet men han ska också sitta i fängelse.

Hyresnämnden tycker vare sig att MKB, eller polisutredningen, har visat på något som motiverar att mannen skulle kastas ut från lägenheten. Att mannen byggt en, med hans egna ord ”riktigt stor smällare”, är inte tillräckligt allvarligt. Enligt beslutet kan han bo kvar.

Annons

En vecka efter nämndens beslut kom även tingsrättens dom. Genom den döms hyresgästen till fängelse i tre månader, men det handlar främst om tablettsmugglingen även om han också döms för hanteringen av fyrverkerierna.

Läs ocksåKvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran

Att plocka isär lagligt inköpta fyrverkerier för att bygga nya kraftigare är olagligt om ett tillstånd för detta saknas, enligt domen. Tingsrätten har inte prövat om hanteringen av fyrverkerierna skulle kunna ha varit farlig för grannarna, eller hyreshuset.

Läs också Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Gängkriminell skrev sig hemma hos polis – mitt under skarpt säkerhetsläge: "Svart i ögonen" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.