Annons

Inte bevisat farligt för grannarna – hyresgäst med explosiva ämnen får bo kvar

Malmö Mannen förvarade och byggde om fyrverkerier i sin lägenhet i Malmö. Farligt för grannarna, ansåg värden MKB och rev hyreskontraktet. Men faran går inte att belägga, anser hyresnämnden.

Mannen köpte fyrverkerier, plockade sönder och byggde nya. Av en slump kom hemmabyggandet till hyresvärden MKB:s kännedom. MKB oroade sig för att grannarna eller huset skulle kunna skadas av de explosiva varorna och rev hyreskontraktet.

Starten på konflikten mellan hyresgäst och värd i Malmö var ett beslag på flygplatsen Arlanda förra våren. Då upptäcktes femhundra narkotikaklassade tramadoltabletter på väg i ett postpaket från en postbox i Tyskland och till mannen i Malmö. När tullen slog till mot hans bostad hittade de utöver mer narkotika även svartkrut, fyrverkerier och en ”hemmagjord bomb”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Polisens bombskydd kallades in och i lägenheten hittades även klistermärken med propaganda för IS, terrornätverket Islamiska staten. Det senare har dock vare sig varit föremål för åtal eller uppsägning och mannen har i förhör tagit avstånd från det.

Annons

”Jag har verkligen inte velat använda detta för att skada någon och ber om ursäkt för detta”, sammanfattade han allt under förhör.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

Nu har två separata beslut kommit som berör fallet – mannen får bo kvar i sin lägenhet men han ska också sitta i fängelse.

Hyresnämnden tycker vare sig att MKB, eller polisutredningen, har visat på något som motiverar att mannen skulle kastas ut från lägenheten. Att mannen byggt en, med hans egna ord ”riktigt stor smällare”, är inte tillräckligt allvarligt. Enligt beslutet kan han bo kvar.

Annons

En vecka efter nämndens beslut kom även tingsrättens dom. Genom den döms hyresgästen till fängelse i tre månader, men det handlar främst om tablettsmugglingen även om han också döms för hanteringen av fyrverkerierna.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

Att plocka isär lagligt inköpta fyrverkerier för att bygga nya kraftigare är olagligt om ett tillstånd för detta saknas, enligt domen. Tingsrätten har inte prövat om hanteringen av fyrverkerierna skulle kunna ha varit farlig för grannarna, eller hyreshuset.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.