HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inte rättslös trots avsagt besittningsskydd

Nyheter Har du inget vanligt kontrakt för att husen ska rivas eller renoveras? Tro inte att värden då kan säga upp dig hur som helst.

​Du som hyresgäst har i normala fall rätt till att bo kvar i sin tills vidare så länge hyran betalas i tid och du är skötsam och håller lägenheten i skick. Det kallas att man har besittningsskydd. I vissa fall kan dock skyddet avtalas bort. Bara hos hyresnämnden i Stockholm hade man förra året drygt 6 000 ansökningar om att avtala bort besittningsskyddet. Större delen av dem godkänns. För bostäder kan skyddet i normala fall avtalas bort i maximalt fyra år och det är också den vanligaste tidperioden som ansökningarna gäller, enligt Karin Lidekrans, jurist på Hyresnämnden i Stockholm.

En av de vanligaste orsakerna är att fastighetsägaren planerar att riva eller renovera huset inom några år. Ett sådant avtal kallas för just rivningskontrakt. Det är även vanligt att besittningsskyddet avtalas bort på grund av att lägenheten är en ungdomsbostad där man bara får bo upp till en viss ålder. Eller att en person som haft missbruksproblem ska få prova på att klara av ett eget boende. 

Läs också1,7 miljoner kronor tillbaka till medlemmarna i Norrland

Men bara för att du avsagt dig besittningsskyddet betyder det inte att du är rättslös. Har skyddet avtalats bort för att huset ska renoveras kan du inte tvingas flytta för att värden själv vill bo i lägenheten.  Inga andra än det som angetts på ansökan till hyresnämnden gäller.

Skulle hyresgästen bo kvar efter den tid då skyddet avtalats bort har hyresgästen besittningsskydd per automatik.

– Många tror att man inte har några rättigheter för att besittningsskyddet avtalats bort. Så är det inte. Tyvärr är det inte så många medlemmar som hör av sig till oss, eftersom de tror att de inte har något att sätta emot, säger Patrik Esfandi, jurist på Hyresgästföreningen region mitt.

Läs ocksåRörelsejuristen Rami Al-khamisi vill göra juridiken mer tillgänglig

Han har en känsla av att det förekommer en felanvändning av möjligheten att slippa ge hyresgästen besittningsskydd. Exempelvis kontrakt där besittningsskyddet avtalas bort av andra anledningar, som att värden känner sig osäker på om hyresgästen sköter hyresinbetalningarna.

– Det är dock ingen godkänd anledning. Då ska värden i stället begära ett borgensåtagande eller att kommunen tecknar en så kallad hyresgaranti, säger Patrik Esfandi.

Läs också Transportföretag mister övernattningslägenhet Mitt i sommarhettan – hyresgäster förbjuds att vädra Majoriteten av kränkande fotografering sker i bostaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.