HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Integrationsprojekt avslutas efter tre år

Huskvarna Syftet var att lyfta ett av Jönköpings kommuns mest utsatta områden. Nu avslutas projektet Huskvarna Söder, som bland annat ledde till ett nytt aktivitetshus i Smedbyn.
Foto: Thomas Jokiniemi/Hem & Hyra
Bahman Pourjanaki, i mitten, lämnar nu över projektledaransvaret till Granit Ruhani och Andrea Rasmussen. De har tidigare deltagit i Huskvarna Söder-projektet och har anställts av HFF för att sköta Smeden.

Det var i oktober 2012 som initiativ togs, bland annat av Hyresgästföreningen, om att starta ett flerårigt projekt med syfte att lyfta Huskvarna Söder som stadsdel. Området präglas av utanförskap och hög arbetslöshet, enligt Jönköpings kommuns välfärdsindikator var förvärvsfrekvensen  2014 cirka 57 procent för kvinnor och cirka 68 procent för män. Andelen utrikes födda var år 2015 närmare 40 procent.

Lokala fotbollsklubben HFF visade snabbt intresse för projektet.
– Många ungdomar i området har det svårt, det är hög arbetslöshet. En starkt bidragande faktor till att projektet startades var att området behöver få energi och kraft och för många ungdomar är det fotboll som gäller, säger Ingvar Ederborn, projektledare och representant för HFF.

Läs ocksåSkräck och förfall i Vidsel

Det som skiljer Huskvarna Söder från många andra områden är att det inte finns någon kommunal bostadsvärd i närheten. Därför gick privata fastighetsägare in som delfinansiärer. Den årliga budgeten var 550 000 kronor, varav Jönköpings kommun bidrog med hälften genom så kallade integrationspengar.

Nytt aktivitetshus i Smedbyn

Vad blev då resultatet? Ingvar Ederborn har kontinuerligt under projekttiden skrivit rapporter och i en av dessa skriver han att antalet anmälda brott i Huskvarna minskade under 2014-2016. Samtidigt medger han att det är svårt att koppla det till projektet.
– Det var en variabel som fastighetsägarna var intresserade av.
Ett mer konkret resultat är alla projekt som startades upp; alltifrån it- och musikgrupper till läxhjälp för ensamkommande och körkortsteori.

Bahman Pourjanaki har varit projektledare från start. Han är särskilt stolt över aktivitetshuset Smeden i kulturkvarteren Smedbyn i Huskvarna. Invigningen skedde i somras och i huset arrangeras olika kultur- och bildningsverksamheter. Ungdomar som deltagit i Huskvarna Söder-projektet har anställts för att sköta verksamheterna.
– Vi har lyft individer, så gott vi kunnat. Och vi har fått en långsiktighet, bland annat genom Smeden. Projektet lever vidare efter projekttiden, säger Pourjanaki.

Läs ocksåSå många nyanlända ska Sveriges kommuner ta emot under 2019

Närmast väntar intervjuer med unga i området, i ett utvärderingssamarbete med högskolan.

Läs också Han var oförsäkrad när lågorna kom Värdar kräver försäkring utan lagstöd Hyreshöjningen klar för Mönsterås Bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.