Annons

Järfälla lockar fler än Stockholm: ”Allting är nära”

Järfälla Tusentals flyttar till Järfälla medan många nobbar Stockholm. Ett skäl är att Järfälla är bäst i länet när det gäller att få fram nya bostäder. En av de nyinflyttade är Madina Datdeeva. "Det är ett fint område, men hyran är hög," säger hon.
Madina Dateeva och dottern Ariana Ashrafi Barkabystaden
Foto: Ida Karlsson
Madina Datdeeva, 44, med dottern Ariana Ashrafi, 4, flyttade till Barkabystaden i Järfälla 2020. Järfälla är en av landets kommuner som vuxit mest genom inflyttning de senaste åren.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om var flyttlassen gick förra året. Flest flyttade till Göteborg, Uppsala, Malmö medan Stockholm och Botkyrka låg i botten. I Stockholms län sticker Järfälla ut som en av de populäraste kommunerna att flytta till.

I Barkaby nordväst om Stockholm växer en ny stadsdel fram på ett gammalt flygfält. Det kallas ett av Sveriges största stadsbyggnadsprojekt. Här ska 14 000 nya bostäder stå klara år 2035 för 30 000 nya Järfällabor. Redan nu har många flyttat hit.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Flera hundra meter långa tunnlar byggs nere i berget under stadsdelen. Ovan jord breder nya huskroppar ut sig med asfalterade stråk och planteringar. Dånet hörs ständigt från byggen. Bakom de putsade fasaderna blandas hyresrätter med bostadsrätter och butiker.

”Allting är nära”

Madina Datdeeva är en av flera tusen nyinflyttade. Hon och familjen flyttade till en hyresrätt i Barkabystaden i Järfälla för tre år sedan. På det sättet kunde hennes man få närmare till sitt arbete. För att få kontraktet krävdes över tio års kötid.

Just närheten till matbutiker och annan service är ett plus menar Madina Dateeva.

Läs ocksåHär vill de flesta bo: Göteborg vinnare – Stockholm förlorare

– Allting är nära. Kommunikationerna är bra med både pendeltåg och bussar och snart är tunnelbanan klar.

Annons
Hyresrätter i Barkabystaden.
Hyresrätter i Barkabystaden. Järfälla kommun, som Barkabystaden tillhör, har nu över 85 000 invånare.

Kvarteren beskriver hon som moderna.

– Det är ett fint område med ganska många unga familjer.

Läs ocksåGuide: Så kan du granska flyttfirmorna på egen handOfferter från flyttfirmor

Men hyran är hög, berättar hon. En hyresgäst måste ha en årsinkomst på minst tre gånger årshyran för att godkännas.

Familjen hyr en fyra på 90 kvadrat som de betalar 14 000 kronor i månaden för, plus kostnad för vatten och el. Vissa månader betalar de dubbelt så mycket som de gjorde för den lägenhet i Åkersberga där de bodde tidigare, som bara var några kvadrat mindre.

Över 6 600 nyinflyttade

SCB:s flyttsiffror för de fem senaste åren visar att efter Göteborg, Uppsala och Malmö har flest flyttat till Järfälla. Kommunen har upplevt en inflyttningsboom och fått ett tillskott på 6 600 invånare under perioden.

Annons

Men Järfälla är inte den enda kommunen som fått en stor inflyttning. Flera av Stockholms kranskommuner har gått plus. Det syns också i länssiffrorna. Stockholms län har haft högst inflyttning i landet och befolkningen har genom flyttar ökat med nästan 65 000 personer sedan 2018.

I Stockholms stad har det däremot skett en utflyttning under flera år.  Fler har lämnat än flyttat in. Nettoökningen genom inflyttning har bara varit 695 personer sedan 2018.

 

Störst tillskott av bostäder

En förklaring till den stora inflyttningen i Järfälla är att det byggts ett stort antal nya bostäder i kommunen – över 4 800 de senaste fem åren. Det motsvarar 59 bostäder per tusen invånare. Det är länets största tillskott av bostäder i förhållande till befolkningen under de åren, visar siffror som Hem & Hyra tagit fram med hjälp av SCB och Länsstyrelsen Stockholm.

Läs också Se upp med dyr flyttnota Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!" Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.