Annons

Jättestadsdel i Barkarby kan få tusentals nya hyresrätter

Järfälla Rena byggboomen väntar på Barkarbyfältet med över 18000 nya lägenheter fram till 2030. Nu ska Järfällaborna få tycka till om de storslagna planerna för den nya Barkarbystaden.
Foto: Tovatt arkitekter

Härom året blev det klart att tunnelbanan ska dras till Järfälla genom att den blå Akallalinjen förlängs med två stationer: Barkarby station och Barkarbystaden. Motprestationen från kommunens sida är, förutom en viss medfinansiering, att man bygger 14 000 nya bostäder. Men i själva verket blir expansionen på det gamla flygfältsområdet mycket större än så.

– Men den här planen blir det Europas största nybyggnadsområde. Vi ser nu när vi lägger ut hela planen med bostäder, äldreboende, förskolor och idrottsplatser att det rymmer åtminstone 18 000 bostäder, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hur stor andel som blir hyresrätter är inte klart, men Claes Thunblad säger att ”hälften låter rimligt”. Utöver Barkarbystaden projekteras för ytterligare ett par tusen nya hyresrätter i centralorten Jakobsberg. Dessutom planeras en högskola i området, samt ett nytt sjukhus.

Annons

Barkarbystaden kommer att byggas tätast och högst i områdena kring de nya t-banestationerna, medan exploateringsgraden blir mindre ju längre ut man kommer. De stora omgivande grönområdena knyts ihop med ett nätverk av gröna gator.

Det nya programmet för Barkarbystaden ska nu ut på samråd. Mellan den 30 juni och den 15 september kommer förslaget att ställas ut i kommunhuset och på biblioteken i Barkarby och Jakobsberg. Då är det läge för berörda invånare och andra att ta en titt, för det handlar om stora förändringar.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

För en kommun som idag har 70 000 invånare kommer den snabba inflyttningen att innebära en enormt snabb tillväxt.

Annons

– Vi får skriva upp befolkningsprognoserna hela tiden. Med nuvarande ökningstakt når vi 100 000 invånare redan 2025-2026. Det ställer stora krav på kommunen, men vi upplever ett starkt stöd från invånarna för att Järfälla växer. Så sent som i går klubbade kommunstyrelsen tre nya förskolor och ett äldreboende. Det är i den takten det sker nu, säger Claes Thunblad.

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis" Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.