Annons

Strandningen får värdar att överge Fastighetsägarna

Göteborg Nya hyror för 4 000 lägenheter i Göteborg är klara. Av dem tillhör 2 500 privatvärdar som helt eller delvis valt att lämna Fastighetsägarna GFR som ombud efter strandningen.

Överenskommelsen har träffats mellan Hyresgästföreningen och RCB Fastighetsutveckling, som företräder en rad privatvärdar i Göteborg.

Bland annat gäller det Svanström, KAB och delar av Ivar Kjellbergs bestånd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För de boende kommer hyran att höjas med mellan 0 och 3 procent beroende på var de bor, men i de flesta fall blir höjningen runt 1 procent. Den nya hyran gäller 2017 och träder i kraft den 1 januari.

Uppgörelsen gäller även 2016, men hyresgästerna slipper betala i efterhand för det året.

Båda parter har också kommit överens om att de efter nyår ska försöka sätta upp gemensamma regler för hur framtida hyresförhandlingar ska ske. Detta ska ses i skenet av Fastighetsägarna GFR:s jättestrandning, som fortfarande ligger hos hyresnämnden och där processen framskrider med snigelfart.

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

Carl-Johan Bergström, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen i Västra Sverige, är nöjd med uppgörelsen.

Annons

– Nivån är bra och överensstämmer med vad både privata och allmännyttiga värdar fick i Göteborg 2016. För 2017 vet vi ju inte än men det här visar på en riktning. Och det är inte någon som helst retroaktivitet för hyresgästerna. Det hade annars kunnat bli kännbart för en del. Fastighetsägarna har tagit hela ansvaret för strandningen, säger han.

Även Peter Cavalli-Björkman från RCB Fastighetsutveckling är positiv.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Det känns bra att ha träffat en konstruktiv lösning där vi samtidigt avtalat med Hyresgästföreningen om att utveckla förhandlingsmodellen. Det gynnar både hyresgäster och fastighetsägare, säger han i ett pressmeddelande.

Av de 4 000 lägenheterna tillhör närmare 2 500 stycken värdar som har valt att inte längre låta Fastighetsägarna GFR vara deras ombud i hyresförhandlingarna. I stället företräds de nu av RCB.

– Vi tycker förstås att det är jättebra att man vill hitta en lösning på det här, så att både hyresgäster och fastighetsägare ska slippa den här ovissheten. Vi tror också att de inte är särskilt nöjda med hanteringen av eller har förstått orsaken till strandningen. Det här är ett tecken på att man vill något annat än vad Fastighetsägarna vill, säger Carl-Johan Bergström.

Annons

När det gäller skillnaden i hyreshöjning mellan olika bestånd så har Hyresgästföreningen och RCB använt systemet med kvalitetshyror för att komma fram till dem.

Det är ett system som tillämpas i Göteborg och som innebär att om hyresvärdar erbjuder sina hyresgäster en dokumenterat hög kvalitet, kan de också ta ut en högre hyra. För att bedöma kvaliteten används bland annat gemensamma besiktningar.

RCB och Hyresgästföreningen har kommit överens om att fortsätta använda den modellen och även försöka utveckla den.

LÄS MER
Så mycket höjer andra västsvenska värdar hyran 2017 – hela länslistan för Västra Götaland

Pengar i en portmonnä.
Läs också Efter klagomålen: Konkurrensverket utreder inte fjärrvärmepriserna Nya hyror för 35 500 hyresgäster hos privatvärdar i Göteborg Starkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.