HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

JO granskar Radiotjänst efter artikel i Hem & Hyra

Karlstad Nyligen skrev Hem & Hyra om en tv-kontrollant som frågade ut ett barn om familjen hade tv, och förväxlade en säng med en platt-tv. Nu granskar JO Radiotjänsts arbetsmetoder.

I artikeln förklarade Jenny Belenos i Karlstad hur tv-kontrollanten frågat ut hennes 12-årige son, som var ensam hemma, om familjen hade tv. När hon kontaktade Radiotjänst kundservice och ifrågasatte beteendet fick hon till svar att inget fel begåtts, kontrollanter har rätt att fråga ut minderåriga om det visar sig att inga vuxna finns hemma fick hon veta. En upplysning som senare visade sig inte stämma.

Familjen fick dessutom hem ett brev en kort tid senare med uppmaningen att betala tv-licens. Men familjen har ingen tv, kontrollanten hade helt enkelt förväxlat en säng med en platt-tv.

Läs också"Utmärkt kontroll" då säng misstogs för tv

Artikeln fick justitieombudsmannen, JO, att reagera och beslutade på eget initiativ om en granskning. JO begär nu därför att Radiotjänst ska förklara sitt agerande hos Karlstadsfamiljen.

JO vill även få svar på i vilken omfattning Radiotjänsts kontroller i hemmen görs och hur verksamheten är organiserad, samt att Radiotjänst redogör för på vilket sätt det säkerställs att kontrollerna sker på ett korrekt sätt med respekt för de uppsökta personernas integritet och privatliv.

Att JO uppmärksammar fallet uppskattas av Jenny Belenos i Karlstad.
– Det är en positiv överraskning, för det var ju detta jag ville. Jag ville lyfta ett problem som jag tror är strukturellt men som drabbar enskilda personer. Jag tycker det är bra att de granskas, för en myndighet kan få en kultur som inte är sund och som inte står i relation till deras uppgift. Sedan får vi se vad granskningen ger, säger hon.

Läs ocksåJO kritiserar Faxeholmen

Radiotjänst måste besvara frågorna senast den 21 december.

Läs den ursprungliga artikeln här.

Läs också JO utreder Mitthems agerande Öbo medger misstag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.