Annons

Jönköpingsbo hyrde ut utan lov – nu mister han lägenheten

Jönköping Hyresgästen i Jönköping hyrde ut till flera olika personer i andra hand utan lov. Det upptäcktes av värden och nu mister han sitt hyreskontrakt.
Foto: Jenny Knutsson
En man som hyrde ut sin lägenhet i Jönköping i andra hand utan lov mister nu kontraktet.

Mannen hyr en tvårumslägenhet i Jönköping av Riksbyggen sedan 2009. Men hyresvärden fick i augusti 2019 uppgift om att han själv inte bodde i lägenheten utan att han hyrde ut den i andra hand till en annan person.

För att få hyra ut i andra hand krävs tillstånd av fastighetsägaren, eller ett beslut i hyresnämnden. Något sådant hade inte mannen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Riksbyggen skickade brev till hyresgästen och uppmanade honom att sluta hyra ut utan lov. I oktober fick hyresvärden kontakt med en person som hyrde bostaden i andra hand och dessutom betalade en betydligt högre hyra än vad som är tillåtet att ta ut vid andrahandsuthyrning.

Annons

Riksbyggen valde att säga upp hyreskontraktet och då slutade hyresgästen betala in hyra. När kronofogden kom på besök i januari bodde en ny andrahandshyresgäst i lägenheten. Den har också annonserats ut för uthyrning på Blocket.

Riksbyggen menar att mannen inte har något behov av lägenheten då han i själva verket bor tillsammans med sin fru i en annan kommun i Jönköpings län. Värden vände sig därför till hyresnämnden med en begäran om att hyreskontraktet ska upphöra. När nämnden tog upp ärendet dök hyresgästen aldrig upp. Han har heller inte yttrat sig skriftligen till hyresnämnden. Inte heller den andrahandshyresgäst som kallats som vittne kom till sammanträdet utan tycks ha gått under jorden. Riksbyggen misstänker att männen har nått någon slags uppgörelse.

Annons
Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Hyresnämnden anser att det är bevisat att det förekommit olovlig andrahandsuthyrning och mannen förlorar nu sitt hyreskontrakt.

Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.