HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Småländska Junehem inför rökförbud

Jönköping Det kommunala bostadsbolaget Junehem inför rökförbud i alla nyproducerade bostäder. Dessutom kan det bli rökförbud i befintliga fastigheter som ska renoveras.
Foto: Jakob Kindesjö
Junehem inför rökförbud i all nyproduktion.

13 lägenheter i Taberg som ska stå klara hösten 2020, blir Junehems första rökfria lägenheter. Därefter planerar bostadsbolaget att bygga cirka 30 hyresrätter per år, alla med rökförbud inskrivet i hyreskontraktet.

– Likväl som vi erbjuder lägenheter till rökare är det rimligt att erbjuda det motsatta till icke-rökare. Ett rökförbud begränsar även de skador som rökning orsakar på lägenheten, säger Eric Engelbrektsson, vd för Junehem.

Läs ocksåRegeringen kartlägger hotellägenheter: ”otroligt välkommet första steg”Johan Danielsson, hotellägenheter, hotellifiering

Förbudet kommer i nuläget inte att påverka befintliga hyresgäster.

– Redan i dag är det förbjudet att röka i gemensamma utrymmen i fastigheterna. Vi kommer däremot att undersöka möjligheten att införa rökförbud i existerande fastigheter när vi renoverar en trappuppgång. Då kommer vi fråga hyresgästerna om de vill ha rökfritt.

Men vad händer om hyresgästerna bryter mot rökförbudet?

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

– Då skickar vi en rättelse precis som vi gör när hyresgästerna bryter mot andra regler. Antingen kan hyresgästen då iaktta rättningen eller fortsätta bryta mot förbudet. Om de fortsätter får hyresnämnden avgöra om kontraktet ska hävas eller inte, säger Eric Engelbrektsson.

Flera kommunala och privata bostadsbolag i landet har tidigare infört rökförbud. Det är dock tveksamt om en hyresgäst som bryter mot rökförbudet kan bli uppsagd. I ett beslut från 2016 slår hyresnämnden i Göteborg fast att det måste vara tillåtet att röka i sin lägenhet även om det råder rökförbud i huset. Ärendet gällde då en 61-årig man i Varberg som hyresvärden ville säga upp. Men ärendet överklagades  inte. Därför kan man inte säga att frågan än blivit juridiskt prövad fullt ut.

Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen, rekommenderar ingen att bryta mot förbud.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

– Däremot kan en rökande hyresgäst som har tecknat ett hyresavtal på en rökfri lägenheten, alltid begära att få villkoren prövade i hyresnämnden, säger Ingrid Buskas.

Läs också Carina kämpar mot ensamheten Ulf lägger ut hyreshusets dammråttor på Instagram

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.