Annons

Juristkritik mot mängden ärenden i hyresnämnderna

Gävleborg Kommunala Gavlegårdarna är mycket flitiga besökare hos hyresnämnden. Hem & Hyra har granskat ärendena i de regionala hyresnämnderna i sju län och Gävles kommunala bostadsbolag sticker ut. Hyresgästföreningens regionale juridikchef menar att hyresnämnderna ofta belastas av onödiga ärenden som kunnat lösas mellan hyresvärden och hyresgästen istället.
Antalet ärenden i fem kategorier i hyresnämnderna under 2016 till november 2017. (Se faktaruta.)

Om du vill byta lägenhet och din hyresvärd säger nej så kan du överklaga till hyresnämnden. Skulle du komma efter med hyran kan din hyresvärd gå till hyresnämnden och för att få ditt kontrakt uppsagt.

De vanligaste ärendena för hyresnämnden i Gävleborg gäller bostadsbyten. Och de allra flesta gäller kommunala Gavlegårdarna, 42 ärenden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Gavlegårdarna ofta har ärenden i hyresnämnden. I de allra flesta fallen vann dessutom hyresgästerna. Företagets bostadskonsulent Roberth Krantz menade då att anledningen till det ökade antalet ärenden i nämnden var bristen på lägenheter i Gävle och att Gavlegårdarna arbetar aktivt med att hålla rent från svarta pengar i bytes­ärenden och överlåtelser av kontrakt.

En annan anledning till de många ärendena är självklar: Gavlegårdarna säger nej till lägenhetsbyten oftare än andra hyresvärdar och tvingar alltså hyresgästerna att gå till hyresnämnden för att få göra det byte de vill göra.

Annons

En tredje anledning kan vara att Gavlegårdarna redan på blanketten för ansökan om lägenhetsbyte skriver till vem hyresgästen kan överklaga, något som inte många bostadsbolag gör.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

Hyresgästföreningens juridiske chef i regionerna Mitt och Aros-Gävle, Alexan­der Kuzmicki, arbetar med ärenden av olika slag i hyresnämnderna i alla de sju länen i regionerna. Han har uppmärksammat den stora skillnaden mellan hur de kommunala bostadsbolagen hanterar bytesärenden och hur de olika hyresnämnderna agerar.

Vad beror skillnaderna mellan antalet ärenden i hyresnämnderna på?
– Främst handlar det om de rutiner hyresvärden har. Om värden exempelvis inte omprövar avslagsbeslut innebär det att ärendet går vidare till hyresnämnden.

Annons

Alexander Kuzmicki menar alltså att hyresnämnderna ofta belastas av onödiga ärenden som kunnat lösas mellan hyresvärden och hyresgästen istället:

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

– Det är viktigt att hyresvärden underlättar för hyresgästen vid byten enligt hyreslagen. Detta medför i sin tur en ökad rörlighet och att behovet av rätt bostad uppfylls utifrån hyra, storlek med mera. Det minskar säkerligen antalet svarta kontrakt och andrahands­uthyrning också. En hyresgäst byter ju inte en bostad om det inte finns behov för det, säger Alexander Kuzmicki.

Fakta: Så här fungerar hyresnämnden
  • Det finns åtta hyresnämnder i landet. Gävleborgs län hör till hyresnämnden i Sundsvall.
  • Hyresnämnden beslutar i ärenden som rör bostadslägenheter och lokaler.
  • Hyresnämnden består vid förhandlingarna av en jurist med titeln hyresråd, två intresseledamöter (en från hyresgästsidan och en från hyresvärdssidan) och en sekreterare.
  • Vanliga ärenden i hyresnämnden är utebliven hyra, åtgärdsförelägganden, förbättringsarbeten som en hyresvärd måste göra och bostadsbyten.
  • Du är inte skyldig att betala rättegångskostnader i hyresnämnden.
  • Hyresgästföreningen kan hjälpa dig.
Fakta: Så gjorde vi undersökningen
  • Hem och Hyra har begärt ut listor på ärenden kommunala och privata bostadsföretag i sju län haft i hyresnämnderna under 2016 och till mitten av oktober 2017.
  • Ärendena gäller åtgärdsförelägganden, förlängning av hyresavtal, lägenhetsbyten, andrahandsuthyrning och överlåtelse av hyreskontrakt till närstående.
Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.