HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kaj har suttit i styrelsen i 43 år

Göteborg Hallå där, Kaj Helenius. Du har suttit i styrelsen för Hyresgästföreningen Hisingen i 43 år. Nu blir du hedersledamot.
Foto: Gustaf Görfelt
Kaj Helenius älskar föreningsarbete. Nu slutar han som ordinarie styrelseledamot i Hyresgästföreningen Hisingen, men sitter kvar som hedersledamot.

Vad har fått dig att vara aktiv så länge?

– Jag är en föreningsmänniska. Det är kul att träffa medlemmarna och hjälpa dem med deras problem.

Läs ocksåMadeleine, 39, blir yngst i Hyresgästföreningens regionstyrelse: ”Jag tar det på stort allvar”Madeleine Clintelöf sitter i regionstyrelsen för Hyresgästföreningen i norra Skåne.

Sedan 1970-talet har bostadsöverskott blivit bostadsbrist. Hur tycker du föreningens arbete har förändrat sig genom åren?

– Hyresgästföreningen är viktigare nu än den varit någonsin under min aktiva tid! De kommunala fastighetsägarna har kanske blivit förnuftigare, men de privata har tvärtom blivit värre. Om man ska titta på vår organisation, så har den blivit mer partipolitiskt obunden. Det har jag alltid tyckt varit viktigt.

Annons

Vilka fördelar och nackdelar finns när personer gör som du och arbetar länge i en styrelse?

Läs ocksåMichel jobbade mot "renovräkningar" – stängs av från uppdrag i HyresgästföreningenMichel Rowiński på en innergård på Marmorvägen i Eriksberg i Uppsala.

– Fördelen är att det finns någon med kunskap och erfarenhet från en lång period. Men det är bara en fördel om man delar med sig av sin kunskap. Nackdelen är att man kan bli ensidig. Samhället utvecklas och det gäller att hänga med. Man måste tåla frågan ”är det här anpassat för nutiden?” Gör man inte det kan det vara hög tid att stiga åt sidan.

Vad ska du göra nu?

Annons

– Som hedersledamot får jag fortsätta vara med på mötena men utan beslutsrätt. Diplomet ska jag hänga i sovrummet.

Läs ocksåAnklagades för rasism – nu lämnar han alla förtroendeuppdrag
Läs också Hela styrelsen avstängd efter grova rasistiska och sexistiska kommentarer Ove kände kallt stål i nacken – tänker aldrig mer nattvandra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.