Annons

”Kameror förhindrar inte brott”

Göteborg Ordföranden för Hyresgästföreningen Angered är kritisk mot polisens planer på kameraövervakning i nordöstra Göteborg. Men Hyresgästföreningen som organisation har ingen klar åsikt i frågan, vare sig i Angered eller regionalt.
Kristofer Lundberg.

Som Hem & Hyra tidigare berättat vill polisen i nordöstra Göteborg kameraövervaka offentliga platser i flera stadsdelar. I första steget handlar det om Hammarkullen, Hjällbo och Bergsjön, i ett senare skede kan Lövgärdet och Gårdsten bli aktuella.

Beskedet har fått kommunala Bostadsbolaget att dra tillbaka sina egna planer på att sätta upp kameror i Hammarkullen. Planer som Kristofer Lundberg, ordförande för Hyresgästföreningen Angered, har varit starkt kritisk mot.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag är fortfarande av samma bestämda åsikt. Man börjar i fel ände. Kameror förhindrar inte brott, de som begår brott väljer bara andra platser, säger Kristofer Lundberg.

Han tycker att Hyresgästföreningen borde medverka till att lyfta frågan till en ”högre nivå”.

– Det handlar om vilket samhälle vi vill ha. Vill vi ha fler poliser och mer övervakning, eller vill vi ha bra skolor och levande torg?

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Men är det ett motsatsförhållande?  Polisens uppgift är att gripa brottslingar, det är andra aktörer som sköter förebyggande arbete. Samhället kanske kan göra båda sakerna samtidigt?

– Visst är det så. Men det är fortfarande stat och myndigheter som står bakom allt. Och lägger man mer pengar på något brukar det ofta innebära att man tar pengar någon annanstans. Då riskerar det att bli fler som faller utanför.

Tror du att du talar för de flesta hyresgäster i Hammarkullen när du säger nej till kameror?

Annons
Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

– Jag tror att om du bara ställer frågan till människor om de vill ha kameror, så kanske många ger sitt stöd. Men man kan lika gärna fråga varför vi inte har fler kvällsöppna mötesplatser? Då får man en automatisk mänsklig övervakning. Här på torget i Hammarkullen hade vi tidigare en välbesökt pizzeria som var öppen till 23, nu har vi bara ett kafé som stänger klockan 17. Ett annat exempel är att Somaliska föreningen blir av med sin lokal nu i sommar. Det innebär att kanske hundra ungdomar inte längre har någonstans att vara.

I norra Biskopsgården har det funnits kameror i sju år, har du talat med boende där?

– Det är säkert blandat vad folk tycker. Men framförallt har man ju gjort många olika insatser i Biskopsgården, och det är det som fungerat. Kameror är billigt och ger intryck av trygghet, men forskning visar att de har liten effekt

Är motståndet mot kameror en officiell linje för Hyresgästföreningen Angered, eller bara din personliga åsikt?

– Här i Hammarkullen (lokala hyresgästföreningen) har vi diskuterat saken, men i Angered har vi inte haft det uppe på något styrelsemöte. Inte i regionstyrelsen heller, men vi skulle definitivt behöva lyfta den här frågan. Jag tycker Hyresgästföreningen ska problematisera detta, säger Kristofer Lundberg.

Bengt Svensson är ordförande för Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Han håller med om att det är tid för regionstyrelsen att ha en principdiskussion om övervakningskameror.

– Men sedan kanske inte vi ska gå ut med en färdig åsikt. Vi måste låta hyresgästerna där ute vara med och bestämma, annars blir det konstigt, säger han.

Annons

I grunden är dock även Bengt Svensson skeptisk till kameraövervakning. Inte minst för vilka signaler det sänder ut om en stadsdel.

– Det riskerar att bli en tyngd till i den negativa säcken för de här områdena. De som är för kameraövervakning säger att brott klaras upp lättare. Men övervakning kommer aldrig åt roten till problemet. Den ligger på ett helt annat plan.

LÄS MER:
Polisen vill kameraövervaka nordöstra Göteborg

Bostadsbolaget: ”Att vi ska sätta upp kameror är egentligen helt tokigt”

 

 

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.