Annons

Kaos vid återflytt till renoverade lägenheter

Örebro Det skulle bli så bra. Men när hyresgästerna på Varbergagatan skulle flytta in i de nyrenoverade lägenheterna blev det en blöt, kaosartad flytt.En besvikelse.

Tolv hushåll i två portar skulle flytta in i de nyrenoverade lägenheterna –  samtidigt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det var kaos på gården när alla kom samtidigt och skulle flytta in i lägenheterna. Själv valde jag att flytta dagen efter de andra och det är jag glad för, berättar Barbro Bertilsson.

Och mer kaos blev det. Några hade fått nycklar till grannarnas lägenhet i stället för sin egen. Någon var utan el och sedan ovan på det – en vattenläcka som gjorde att vattnet började stiga ur avloppen i toaletter och duschar.

– Vi öste vatten mellan 10 och 15. Eftersom Securitas inte hade fått nycklarna än kunde de inte gå in källaren för att göra något åt det. Jag har fått det förklarat att något var felkopplat och när alla började duscha och leva vanligt liv efter flytten steg vattnet, berättar Barbro.

Läs ocksåFramgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

En av dem som drabbades värst var Mona Cieks familj.

– Det var katastrof. Det var vatten ända till kanten och ut på mattan. Vi hade just flyttat och ville bara komma i ordning. Men i stället fick vi stå i timmar och ta hand om vattnet. Jag var så förbannad. Det är ju massa bakterier!

Därefter säger Mona att problemen fortsatt. Rätt snart upptäckte de att ytterdörren krockar med hissdörren i trappuppgången, att värmen inte fungerade och att lägenheten byggts om så att den blivit trängre. Grannar hon pratat med har fått andra färger på tapeter än de hade valt. Listan kan göras lång.

Annons
Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

– Vi fick inte välja något, de har bestämt allt själva och nu när man försöker prata med Öbo får man som svar ”gjort är gjort – vi kan inget ändra”. Men jag undrar vad som händer till exempel vid en brand. Om någon använder hissen så kommer vi inte ut ur vår lägenhet. Förbannad är bara ett ord, Jag kan inte beskriva hur jag känner. Jag är så besviken, säger Mona.

Mona säger nu att hon ångrar att familjen flyttade tillbaka. Lägenheten har blivit sämre och mycket dyrare. Tidigare betalde familjen 5500 för sin fyra. Den nya hyran blir 8600, men stegas upp under ett år. Totalt blir det en ökning på 56 procent.

– Jag känner många som fått flytta för att de inte har råd och bo kvar. Och jag ligger vaken varje natt och undrar hur vi ska få ihop det, säger Mona.

Enligt Öbo:s egna försiktiga beräkningar har 35 procent av hyresgästerna flyttat tillbaka efter de renoveringar som gjorts i Varberga. Men det är ingen som undersökt om anledningarna till att så få flyttat tillbaka beror på ekonomiska orsaker, om det är för att hyresgästerna trivts bättre i sin evakueringslägenhet eller för att de tycker att det är jobbigt att flytta flera gånger.

Andreas Hammarbäck som är områdeschef i Varberga för Örebro bostäder säger att vattenläckan inte hade något med renoveringen att göra.

-Det var en olycklig tillfällighet och otur. Det var en stam som gått sönder.

Då är han mer självkritisk till det kaos som uppstod i och med att så många flyttade samtidigt.

Annons

– Det har vi tagit åt oss av och tänkt om. Vi kan inte lämna ut så många nycklar samtidigt, säger han och tillägger att det i början efter en renovering kan behövas lite justeringar med värme och ventilation innan det fungerar som det ska.

Hyresgästerna har fått besked av Örebro bostäder att de kommer få ersättning för de skador som översvämningen orsakade.

Läs också Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Renoveringskaos och sparkad vd - nu växer ilskan mot det kommunala bolaget: "Vi får inga svar" Johan och hans dotter blir sjuka av bostaden – men hyresvärden har vägrat sanera

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.