HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kapitaltillskott räddar Telge Hovsjö från konkurs

Södertälje Bostadsbolaget Telge Hovsjö gör en förlust under 2014. Nu tvingas Telge Koncernen skjuta till 13 miljoner kronor för att bolaget ska undvika konkurs.

I senaste styrelseprotokollet för bostadsbolaget Telge Hovsjö står det att kapitaltillskott krävs för att bolaget inte ska gå i konkurs under budgetperioden.

Men bolagets vd, Patrik Derk, tonar ner det hela. 

Läs ocksåOväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år

– Det är inte så dramatiskt som det låter, ända sedan bolaget bildades 2006 har det varit uttalat att vi kan få 24 miljoner kronor per år av kommunen i tio år för att klara våra kostnader. Men vi har bara behövt totalt 50 miljoner i tillskott de här åren, säger han.

Men att kommunens löfte att skjuta till pengar slutar gälla nästa år har fått bolaget och dess ledning att fundera hur bolagets finanser kan förbättras, eller om ägaren är villig at fortsätta skjuta till pengar till bolaget som bildades för att bryta segregationen i det före detta problemområdet Hovsjö.

 Stefan Hollmark, vd för Telgekoncernen, där Telge Hovsjö ingår, var tills nyligen ordförande i bostadsbolaget. Han är väl medveten om bolagets ekonomiska situation och säger att man redan när bolaget startade för nio år sedan var medveten om att det skulle behöva skjutas till pengar till bolaget. 

Läs ocksåTelge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga"

– Koncernen kommer behöva skjuta till pengar för 2014, men det är inte hållbart i längden. Det här måste jobbas bort, alla bolag i koncernen måste bära sina egna kostnader och det är inte bra när bolag gör negativa resultat, säger Stefan Hollmark.

Telge Hovsjös nya ordförande, socialdemokraten Pontus Åström, tycker att bolaget har kommit en bra bit på väg i arbetet med att förbättra den sociala situationen i Hovsjö. Men att det nu bör satsas mer på att få en sund ekonomi.

– Skulle vi inte fått ett tillskott på 13 miljoner under 2014 hade bolaget gått i konkurs, man kan inte gå med förlust i flera år, säger han.

Läs ocksåTelge Bostäder blöder miljoner – nu sänks hyran för att få tomma lägenheter uthyrda

Hur ska du som ny ordförande arbeta för att bolagets ska få bättre ekonomi? 

– Jag tror inte de som bor där kan betala så mycket mer i hyra så jag tror vi får se över ägarförhållandena i området. Kanske sälja mark eller lägenheter eller försöka få någon annan aktör att ta en del av det sociala ansvaret, säger han.  

Telge Hovsjö har genomfört flera sociala satsningar i området genom åren och enligt Patrik Derk ska bolagets sociala satsningar utvecklas samtidigt som bolaget ska stå på egna ben ekonomiskt.

Läs också Hemlig köpesumma när Telge Hovsjö säljer 786 lägenheter ”Med dagens system är det fritt fram att hyra ut svart”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.