Annons

Hemlig köpesumma när Telge Hovsjö säljer 786 lägenheter

Södertälje Telge Hovsjö säljer 786 lägenheter i Hovsjö till Månsbro Fastigheter AB. Men hur mycket kommunen har fått betalt är hemligt. ”Jag är mest rädd för att hyrorna höjs”, säger hyresgästen Peter Lindfors.
Yilmaz Kerimo, (S) ordförande i Telge Hovsjö är nöjd med köparen av bolagets 786 lägenheter på bland annat Kvarstavägen i Hovsjö.

Hem & Hyra skrev först om Telge Hovsjös planer på att sälja halva nästan halva beståndet redan 2017. Men i går kväll klubbades jätteaffären igenom i kommunfullmäktige. Och Telge Hovsjös ordförande Yilmaz Kerimo är nöjd.

– Vi säljer för att få in fler aktörer i Hovsjö och för att få pengar till att bygga nytt och utveckla området, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varför vill du inte berätta hur mycket ni får betalt?
– Vi har bestämt att inte kommentera summan i nuläget, kanske sedan, säger han.

Han säger att ett tiotal företag kom med seriösa bud, några med summor som var högre än Månsbro Fastigheters bud.

Varför valde ni inte att sälja till högst pris?
– Vi valde inte det högsta budet men det bästa. Vi gjorde en samlad bedömning och valde det företag som vi bedömer är bäst för Hovsjö, säger han.

Läs ocksåTelge Hovsjö säljer 800 lägenheter

Hur kommer försäljningen att påverka hyresgästerna?
– Inte alls, det blir samma hyror som idag men när Månsbro Fastigheter tar över så kommer de att förhandla hyrorna i nästa hyresförhandling, säger han.

Men Peter Lindfors, hyresgäst och före detta ordföranden i den lokala hyresgästföreningen i Hovsjö är inte lika nöjd med affären.
– Det är skandal att de säljer. Risken är att hyrorna sticker iväg. Jag är rädd att den nya ägaren bara är intresserade av att tjäna pengar som andra företag, säger han.

Annons

Men Yilmaz Kerimo ser inte samma risk.
– De är etablerade i Södertälje, har ett socialt engagemang och är långsiktiga ägare.

Läs ocksåStor ombildning i Södertälje stoppas

I affären ingår ett samverkansavtal mellan Månsbro Fastigheter och Telge Hovsjö.
– Vi ska bland annat samarbeta om att bygga nytt och utveckla området, sedan ingår att Hovsjö huben ska drivas minst fem år. Men det finns inte specificerat hur mycket nytt som ska byggas, säger han.

I en liknande storaffär i Botkyrka så sålde Botkyrkabyggen 1 300 lägenheter till den privata hyresvärden Mitt Alby  2013 som lovade att vara en långsiktig ägare, men sålde vidare till D. Carnegie, nuvarande Hembla år 2018. Nyligen blev det klart att Hembla säljs till tyska bostadsjätten Vonovia och att hyresgästerna får en ny hyresvärd – igen.

Vad är det som säger att Månsbro Fastigheter inte säljer vidare lägenheterna för att tjäna mer pengar?
– Vi har ett avtal som säger att de får sälja tidigast om åtta år annars får de betala vite, säger han.

Den 31 januari 2020 tillträder Månsbro Fastigheter  fastigheterna:

Kvarstavägen 1-95

Granövägen 1-13, 14-29, 31, 64-77 och 115-146

Annons

Grönkvist gränd 19, 21-34, 36, 38 och 40

Gröndalsvägen 4, 16, 20 och 62

I ljuset av jätteaffären är det också förståeligt varför Telge Hovsjö tackade nej när hyresgästerna på Kvarstavägen ville ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter 2018. Nu förblir lägenheterna hyresrätter – men med en annan ägare.

Pontus Werlinder tf vd på Telge Bostäder och Telge Hovsjö, berättar att i och med att det finns en bildad bostadsrättsförening på Kvarstavägen har de förköpsrätt att köpa de 126 radhusen om de kan matcha priset som Månsbro Fastigheter betalar.

– Blir det så att bostadsföreningen köper så köper de av Telge Hovsjö och att Månsbro Fastigheter köper färre lägenheter av oss, säger han.

Läs också Trollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå" Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.