Annons

Kattstank kostade kvinnan kontraktet

Hässleholm Katturinstank och vanvårdad lägenhet är några av orsakerna till att hyresgästen förlorar sin lägenhet.
Foto: Gry Ellebjerg

Den privata värden i Hässleholm har drivit ärendet mot hyresgästen i hyresnämnden sedan i våras men kvinnan har vägrat flytta (läs mer om det här). Sedan 2001 hyr hon en lägenhet på 67 kvadratmeter. Grannarna har klagat på att djuren varit vanvårdade och på katturinstank från kvinnans lägenhet. Hyresvärden har flera gånger varit på plats och gjort besiktningar samt skickat ut varningsbrev. Elförsörjningen har varit avstängd, lägenheten har varit kraftigt nedsmutsad och enligt grannar och värden har det förekommit en obehaglig doft. Hyresgästen har åtgärdat elen, viss städning har gjorts samt minskandet av antalet katter. Men det räckte inte.

När hyresnämnden besökte lägenheten i somras var alla ytor mer eller mindre fyllda av olika saker. Nämndens ledamöter kunde också känna en obehaglig lukt och drog slutsatsen att det berodde på att lägenheten inte blivit städad på många år. Enligt rätten finns det en brandrisk i den belamrade lägenheten, som dessutom behöver saneras.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

I skrivelsen till hyresnämnden framför kvinnan att hon inte har någon familj eller några vänner. Hon påpekar att hon kan städa på egen hand och att hon har gjort sig av med många av katterna men att hon inte tänker göra sig av med fler. Hon bestrider hyresvärdens uppsägning och vill bo kvar i lägenheten.

Hyresnämnden anser att lägenheten är vanvårdad och att risken är stor att den fortsätter att vanvårdas om hyresgästen får bo kvar. Därför beslutar nämnden att hyresavtalet har upphört att gälla den 28 februari. Men av hänsyn till hyresgästens personliga förhållanden får hon uppskov med att flytta till den 30 september. Ärendet är överklagat till Svea hovrätt.

Annons
Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.