Annons

Hyresrådet: ”KBAB har inte fattat”

Karlstad Hyresnämndens ordförande uppmanar alla hyresgäster som ska få sina eldstäder obrukbara hos KBAB att anmäla det till hyresnämnden. "Då kommer vi förbjuda KBAB", säger hyresrådet Bo Rolfsson.

Ett beslut, två sorters olika förbud och två helt olika tolkningar. Och bägge hänvisar till samma person på hyresnämnden.

Vem har då rätt?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Är det KBAB  som menar att de har stöd från hyresnämnden att fortsätta införa eldningsförbud i kaminer och kakelugnar – men att de boende i två lägenheter kan fortsätta elda?

Eller är det Hyresgästföreningen som säger att de fått stöd från hyresnämnden i sin tolkning att KBAB inte får ta bort hyresgästernas möjlighet att elda om hyresgästerna inte godkänner det?

Hyresrådet Bo Rolfsson, som är den alla hänvisar till, skrattar lite när Hem & Hyra får tag på honom för att reda ut begreppen.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

– Jag blir lite ledsen att det blivit ett missförstånd här.

Annons

Han säger att beslutet som Hem & Hyra skrev om i våras där hyresnämnden förbjöd KBABA att införa eldningsförbud i två lägenheter på Kvarnberget i Karlstad, grundade sig på två olika bestämmelser i hyreslagen.

– En fastighetsägare får inte utföra en åtgärd som medför ”en inte oväsentlig ändring” – utan att hyresgästen har godkänt det eller att hyresnämnden lämnat tillstånd. Sen finns en annan bestämmelse som säger att om en sådan här åtgärd ändå påbörjas utan att hyresgästen godkänt eller värden fått tillstånd från hyresnämnden – då ska hyresnämnden förbjuda värden att genomföra förändringen. Och det är det vi gjort, säger Bo Rolfsson.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Det betyder att KBAB visserligen har rätt när de säger att hyresnämndens förbud mot eldningsförbud, endast gäller de två lägenheterna där hyresgästerna tog strid i hyresnämnden.

MEN – det betyder också KBAB inte alls, så som de påstår, har rätt att ta bort möjligheten att elda hos de andra hyresgästerna. Inte utan att få tillstånd från antingen sina hyresgäster eller genom hyresnämnden.

Och eftersom KBAB har inte har ansökt hos hyresnämnden för att få saken prövad – innebär det att om hyresgästerna hör av sig till hyresnämnden först – kommer de få fortsätta elda.

– Jag vill uppmana alla hyresgäster som drabbas av detta att vända sig till oss – så kommer vi förbjuda KBAB att införa eldningsförbudet. KBAB fattar inte att de måste komma in med en ansökan om tillstånd för att få göra den här förändringen. Om de gör det så prövar vi skälen till att de vill förbjuda eldning. För det har vi ännu inte tagit ställning till. Utan allt vi sagt är att det krävs tillstånd för att genomföra den här förändringen.

Annons

Vad säger du om att KBAB hävdar att du sagt till kommunjuristen att de får fortsätta införa eldningsförbud?

– Nej! Nej! Det är helt fel. Det har de missuppfattat! Det är inte fritt fram för KBAB att genomföra dessa ändringar. Det jag sagt är att de behöver samtycke från sina hyresgäster eller tillstånd från oss. Och att de kan komma in med en ansökan om att de ska få införa eldningsförbud. För det är en helt annan prövning än den vi gjort nu. Och det är det som de inte har fattat.

Och i en sådan prövning kan KBAB mycket väl få rätt att införa eldningsförbud?

– Ja, så kan det bli. Det beror på vad de anger för skäl. Men det är inget vi tittat på ännu. Först måste de göra en ansökan, säger Bo Rolfsson.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.