Annons

KBAB släcker eldningsförbudet

Dalarna Karlstad bostads backar. Från och med i dag får hyresgäster med fungerande eldstäder trivsel-elda igen.

KBAB hade förlitat sig på en tolkning som Karlstads kommunjurist gjort och tidigare hävdat att de kan ta eldstäder ur bruk om de vill. De har menat att hyresnämndens beslut i våras om att upphäva eldningsförbudet, endast rörde två lägenheter.

Hyresgästföreningen har tolkat beslutet som att KBAB behöver tillstånd för att ta bort eldstäderna. En tolkning de fått stöd i från hyresnämndens ordförande som var med och fattade beslutet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men nu har KBAB svängt. De häver eldningsförbudet för samtliga hyresgäster med fungerande kaminer eller kakelugnar.

Men trots att förbudet hävs, vill KBAB fortfarande inte säga att Hyresgästföreningen gjorde rätt tolkning.

Annons

– Vår kommunjurist vidhåller sin tolkning av nämndens beslut, men vi är måna om att ha en god relation med Hyresgästföreningen och har kommit överens med dem om att vi upphäver eldningsförbudet för de som har eldstäder som fungerar, säger Benny Flodin på KBAB.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Därmed kan alla med fungerande eldstäder redan i dag börja elda igen. 

– Vi är glada att de lyssnat på oss. Det här känns jättestort, för det berör många och varit väldigt trögt att komma fram för vi har stått långt ifrån varandra från början. Men nu har vi samma synsätt i avgörande delar. Och de som är berörda är också glada, det här har oroat många, med all rätt, säger Ingemar Fornemo som är den jurist i Hyresgästföreningens Region Mitt som drivit ärendet för hyresgästernas räkning.

Men hur lång eldningsglädjen bli, är oklart. För nu ska Hyresgästföreningen och KBAB försöka förhandla om huruvida eldstäderna ska vara kvar eller inte.

Annons
Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Hyresnämndens beslut i våras handlade nämligen inte om huruvida eldstäderna ska vara kvar eller inte – utan bara om att KBAB inte får ta bort dem utan att ha tillstånd från hyresgästerna. 

– Inledningsvis är vår hållning så klart att eldstäderna ska vara kvar. Men vi ska lyssna på argumenten som KBAB har, så vi vet inte var detta landar sen, säger Ingemar Fornemo i Region Mitt där länen Värmland, Örebro, Dalarna och Södermanland ingår.

Läs också Sune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.