HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Kindahus vill höja hyrorna

Kinda Hyresgästerna hos Kindahus kan få höjda hyror vid årsskiftet. Stiftelsen har begärt att få höja hyrorna med 2,02 procent i förhandlingarna med Hyresgästföreningen.
Foto: Jakob Kindesjö

Hyresförhandlingen mellan Kindahus och Hyresgästföreningen har nyligen inletts. Stiftelsen, som äger och förvaltar cirka 1 000 lägenheter i Kinda kommun, har för nästa år begärt att få höja hyrorna med 2,02 procent. Om höjningen blir verklighet innebär det ett påslag på knappt hundra kronor i månaden, enligt Kindahus.

— Det är ökade driftskostnader, taxor på värme och el och även kostnadsökningar på våra ramavtal. Ska vi ha full kostnadstäckning utifrån våra hyror så skulle vi behöva höja ännu mer, kring 3-4 procent. Men vi tycker inte det är schysst utan ser att vi även kan göra en del rationaliseringar. Bland annat kommer vi göra energibesparingsåtgärder, säger Jan Skarin, vd på Kindahus.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Den begärda hyreshöjningen är högre jämfört med förra förhandlingen då stiftelsen begärde 1,2 procent.

— Den förhandlingen skedde före jag tillträdde som vd. I år har vi gått igenom alla poster, tittat på vilka kostnader vi har och vilka förändringar vi ser framöver. Vi behöver den här nivån för att bolaget ska klara sig långsiktigt, förklarar Jan Skarin.

Annons

De två tidigare hyresförhandlingarna har annars varit präglade av konflikter. Senast fick Hyresmarknadskommittén rycka in då Kindahus och Hyresgästföreningen misslyckades med att komma överens om hyrorna, vilket slutade med en höjning på 0,76 procent.

Läs ocksåFler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

— Vi har haft en bra dialog med Hyresgästföreningen och vår målsättning är att vi ska komma överens under november. Ingen vill att det här ska gå till Hyresmarknadskommittén igen, säger Jan Skarin.

Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningen för en kommentar om yrkandet.

Annons

 

Läs ocksåP-platser missbrukades - nu tvingas hyresgästerna betala
Läs också De adopterar för ett vackrare bostadsområde Här är kommunens uttag förbjudna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.