Annons

Klart med nya hyror hos Boxholmshus

Boxholm Boxholmshus hyresgäster får en hyreshöjning med i genomsnitt 1,4 procent den 1 april. Men för vissa blir höjningen lägre och några slipper den helt.

Överenskommelsen mellan Boxholmshus och Hyresgästföreningen innebär att lägenheter med varmhyra får en höjning med 13 kronor per kvadratmeter och år medan kallhyran höjs med 10 kronor. Det motsvarar i genomsnitt 1,4 procent.

Inför förhandlingen hade Boxholmshus begärt 1,5 procent. Som skäl angavs framför allt ökade driftskostnader och ökade kostnader för reparationer och renoveringar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bolagets vd Fredrik Noaksson är nöjd med att ha fått gehör för sina argument.

– Jag känner mig nöjd med resultatet och hoppas att hyresgästerna också kommer att vara det genom att vi kommer att kunna avsätta medel till reparationer och underhåll, säger han.

Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg menar att nivån är rimlig. För en lägenhet på 70 kvadratmeter med varmhyra blir höjningen 76 kronor i månaden.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

– Det finns alltid önskemål från hyresgästerna att vi ska hålla nere hyrorna så mycket som möjligt. Men jag tycker att bolaget har haft rimliga motiv för en hyreshöjning, säger Erik Malmberg.

Han pekar bland annat på att Boxholmshus har ett äldre fastighetsbestånd och att det finns underhållsbehov.

– De har en del bekymmer med vattenskador och det blir dyrare i längden än att underhålla i tid, menar Erik Malmberg.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Vi är en bit på väg. Samtidigt så är det högkonjunktur nu och det gör att det kostar betydligt mer att renovera en lägenhet i dag än för bara några år sedan, säger Fredrik Noaksson.

Annons

De relativt nybyggda lägenheterna på Gösvägen 1-9 och Storgatan 23 i Boxholm får en lägre höjning, 6 kronor per kvadratmeter och år. Och på Nygatan 1-5 där det var inflyttning förra året höjs inte hyrorna alls.

– Där ligger hyrorna i en nivå för sig. Det är presumtionshyror och då är tanken att de på 15 år ska plana ut och bli bruksvärdeshyror, säger Erik Malmberg.

Presumtionshyror är vanliga vid nybyggnation och betyder att hyran sätts efter byggkostnaderna i stället för att anpassas till den allmänna hyresnivån på orten, det vill säga bruksvärdeshyran, där likvärdiga lägenheter ska kosta lika mycket.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.