Annons

Klart med nya hyror i Vadstena

Vadstena Hyrorna hos Vadstena Fastighets AB höjs med 0,6 procent från årsskiftet. Det står klart efter avslutade förhandlingar med Hyresgästföreningen.
Foto: Jakob Kindesjö
VFAB äger och förvaltar 730 hyreslägenheter i Vadstena kommun.

Kommunägda bostadsbolaget Vadstena Fastighets AB hade begärt att få höja hyrorna med 0,92 procent för nästa år. Men när hyresförhandlingarna var klara landade höjningen på 0,6 procent för lägenheter med kallhyra.

För lägenheter med varmhyra tillkommer en höjning med 1,62 kronor per kvadratmeter och år, vilket ger en hyreshöjning med 0,67 procent i genomsnitt. Det innebär att en hyresgäst som bor i en trea på 70 kvadratmeter med varmhyra får ett påslag på cirka 36 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är aldrig kul att höja priserna men vår höjning ligger lägre än inflationen. Totalt sätt så ger den här höjningen oss en bra ekonomi för det vi ska göra under nästa år, förklarar Lars Larenius, vd i Vadstena Fastighets AB.

Annons

– Jag tycker vi har hamnat på en bra nivå både för hyresgästerna och bolaget. De ska bygga nytt och behöver pengar till att underhålla sina fastigheter, säger Carina Johansson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Under 2017 ska VFAB bland annat dra i gång byggandet av 18 stycken radhuslägenheter på Drottningmarken i Vadstena, samtidigt lovar bolaget fortsatt satsning på fastighetsunderhåll.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

– Vi lägger relativt mycket pengar på underhåll och det kommer vi att fortsätta med, säger Lars Larenius.

Annons
Pengar i en portmonnä.
Läs också VFAB:s vd slutar med omedelbar verkan Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena Vadstenabo får badkar efter tvist Höjda hyror hos Vadstenas största värd

Klart med nya hyror i Vadstena

Vadstena Vadstena fastighets AB höjer hyrorna med i genomsnitt 0,9 procent vid nyår. Bolaget hade begärt en höjning med 1,3 procent.

Överenskommelsen mellan VFAB och Hyresgästföreningen innebär att kallhyran höjs med 0,75 procent. För lägenheter där värme ingår, vilket är det vanligaste, betalar hyresgästerna även ett värmetillägg och detta höjs med 2,56 kronor per kvadratmeter och år. Det innebär i praktiken att de flesta får en hyreshöjning på sammanlagt runt 0,9 procent, eller ungefär 45 kronor i månaden för en lägenhet på 65 kvadratmeter.

– Med tanke på att index för kostnader i vår bransch ökar 1,9 procent så är det inte så högt. Samtidigt är räntorna en post som sjunker, så det motverkar lite, säger VFAB:s vd Lars Larenius.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ni begärde att få höja 1,3 procent. Räcker pengarna till det underhåll ni planerar att göra?

– Vi hoppas ju det. Vi räknar med att göra underhåll för 18-19 miljoner och det är rätt mycket för ett bolag i vår storlek, säger Lars Larenius.

VFAB har nyligen gjort en hyresgästenkät som visar att de boende generellt efterfrågar mer underhåll och inte bara i den egna lägenheten.

Annons
Läs också

– Man vill ha tak, fasader och fönster fixade också, säger Lars Larenius som precis tagit del av resultatet från undersökningen.

En hel del sådana insatser ska också utföras under året, försäkrar han.

Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren tycker att nivån är rimlig.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

– Jag tycker att det blev en ganska bra uppgörelse. Man vill ju alltid att höjningen ska bli så liten som möjligt, men samtidigt ökar lönekostnader och annat. Men en hel del av höjningen ska gå till underhåll och det är bra när pengarna används till sådant som kommer hyresgästerna till del, säger Håkan Dahlgren.

Annons

Uppgörelsen innebär också att hyrorna för garage och p-platser höjs med 20 respektive 10 kronor i månaden.

VFAB äger och förvaltar 730 lägenheter i Vadstena kommun.

Läs också VFAB:s vd slutar med omedelbar verkan Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena Vadstenabo får badkar efter tvist
Länkar

Klart med nya hyror i Vadstena

Vadstena Hyrorna för Vadstena Fastighets AB:s hyresgäster höjs med i genomsnitt 2,14 procent 1 januari. Det står klart sedan förhandlingarna avslutats.

VFAB hade begärt att få höja hyrorna med 2,8 procent för lägenheter med varmhyra och 2,2 procent där värme inte ingår. Höjningarna blir lägre än så, 2,4 respektive 1,2 procent.

– Det blir 2,14 procent i genomsnitt för alla lägenheter, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den största enskilda orsaken till att VFAB begärde en hyreshöjning var att fjärrvärmen blir betydligt dyrare nästa år. Håkan Dahlgren konstaterar att det är därför som skillnaden blir så stor mellan lägenheter där värme ingår och där den inte gör det.

Annons

– Eftersom elpriset är förhållandevis lågt nu så kan man säga att det är ganska gynnsamt att hyra en lägenhet med kallhyra i Vadstena. Men det där är ju sådant som svänger, ett annat år är det elen som går upp.

Eftersom priset på fjärrvärme inte kan påverkas i hyresförhandlingen riktade Hyresgästföreningen framför allt in sig på att försöka förmå bolaget att hålla nere övriga delar i kravet, vilket Håkan Dahlgren tycker att man lyckades någorlunda med.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

Överenskommelsen innebär att en lägenhet med varmhyra som i dag kostar 5000 kronor i månaden blir 120 kronor dyrare, medan motsvarande lägenhet med kallhyra får en höjning med 60 kronor.

Annons

Hem & Hyra har förgäves sökt VFAB:s vd Lars Larenius för en kommentar.

Fakta: Hyreshöjningar 2013

Flera hyresvärdar höjer hyrorna nästa år. Här är de höjningar i länet som är klara hittills:Bostadsstiftelsen Platen, Motala: 2,29 % (yrkade 3,25 %)Stiftelsen Kindahus: 2,3 % (yrkade 2,88 %)Vadstena Fastighets AB: 2,14 % i genomsnitt, 2,4 % för varmhyra och 1,2 % för kallhyra (yrkade 2,8 respektive 2,2 %)Ödeshögsbostäder: 2,3 % (yrkade 3 %)

Två kommunala bostadsbolag i Östergötland tecknade tvåårsuppgörelser med Hyresgästföreningen förra året. Det innebär följande hyreshöjningar 2013:Bostadsbolaget i Mjölby: 2,8 %Vallonbygden, Finspång: 2,15 %

Läs också VFAB:s vd slutar med omedelbar verkan Högre hyror för drygt 700 hyresgäster i Vadstena Vadstenabo får badkar efter tvist Höjda hyror hos Vadstenas största värd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.