HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Klartecken för folkomröstning om Lidingöhem

Lidingö Antalet namn som samlats in räcker för folkomröstning om att behålla Lidingöhem. Därför måste förslaget tas upp till behandling i kommunfullmäktige.

Nu är namninsamlingen för folkomröstning om att behålla det kommunala bostadsbolaget Lidingöhem färdigräknad och kontrollerad. 

– Det stämmer. Om tillräckligt många skrivit under, som bor på Lidingö och inte är dubbletter, blir det ett folkinitiativ och frågan tas upp i kommunfullmäktige, säger Johan Alfredsson, stadsjurist på Lidingö.

Läs ocksåLågt valdeltagande i hyrestäta områden när Helsingborg folkomröstadeValdeltagandet

För att få till stånd en folkomröstning ska 3 427 medborgare ha skrivit under kravet. När räkningen var avslutad kunde sekretariatet konstatera att av de 4 746  som skrivit på hade 4 239 lämnat fullständiga uppgifter. 54 personer hade skrivit under fler än en gång. Efter slumpmässig kontroll av en del av namnen, upptäcktes att 2 procent inte var röstberättigade. Trots det är kravet uppfyllt med god marginal.

Annons

Frågan om folkomröstning kommer upp på kommunfullmäktige i oktober. I våras beslutade kommunstyrelsen att utreda Lidingöhem. Med anledning av det föreslår kommunstyreslens arbetsutskott att vänta in översynen och skicka tillbaka frågan om folkomröstning till stadsledningskontoret.

En tidigare utredning, från 2010, visade vilka möjligheter staden har att överföra kapital från Lidingöhem till staden. Nu ska uppgifterna uppdateras och kompletteras med en redogörelse för hur staden ska kunna ta sitt bostadssociala ansvar.

Annons
Läs ocksåHelsingborgs hyresgäster uppmanas rösta om ÖresundskraftÖresundskraft
Läs också Hyresgästföreningen: Nej till att sälja Öresundskraft Fler bostäder för äldre på Lidingö – men inte till studenter Lidingö sist ut att höja hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.