HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Klartecken för kritiserad förtätning i Västerås

Västerås Nu är det klart att ytterligare 150-200 lägenheter sprängs in på Pettersberg trots starka protester från både hyresgäster i området och forskare. "De förstör en genomtänkt grön miljö som skapades på 60-talet av duktiga arkitekter", säger Musa Özer, den lokale Ica-handlaren.
Foto: Mats Jonsson
Laila Brännström, Tomas Hofling och Musa Özer gör tummen ned för förtätningen på Pettersberg med bland annat hus i grönområdet i bakgrunden.

Det blev tredje gången gillt när Västerås stads byggnadsnämnd på onsdagen tog ställning till en ny detaljplan för den delen av Pettersberg där Rikshem är mark- och fastighetsägare.

– Jag tycker att vi har lyssnat in väl och anpassat bostäderna både i antal och form, säger ordföranden Lars Kallsäby (C).

Läs ocksåRikshem säljer 883 lägenheter i Östersund till nordiska fastighetsjätten Niam

Efter att det från början ha handlat om 450 nya bostäder insprängda i området medger planen som nu är antagen tre hus med 150-200 lägenheter beroende på hur många våningar av maximalt tillåtna 22 som det högsta huset byggs i.

– Pettersberg behöver som alla andra bostadsbestånd förnyas med jämna mellanrum. Bland annat för att det ska finnas möjlighet att göra bostadskarriär inom området. Vi behöver också fler bostäder i Västerås, säger Lars Kallsäby.

Men Rikshems förtätningsplaner får stark kritik av dem som redan bor i området.

Läs ocksåRikshems hyror klara i Uppsala

När den lokala Hyresgästföreningen satte upp en protestlista valde drygt 600 personer att skriva på.

– Gärna förtätning men inte här. Det finns inget utrymme för att bygga mer. Det kommer inte att fungera, säger Tomas Hofling, ordförande för Hyresgästföreningen på Pettersberg.

Laila Brännström, hyresgäst på Pettersberg sedan 1973, är en av dem som får ett nytt hus alldeles utanför fönstret.

Läs ocksåVarbergs Bostad bygger nytt – och vill sälja fastigheter

– Jag har trivts bra det här området som är kuperat och fint med skog och grönytor. Men blir den här förtätningen av, då flyttar jag, säger hon.

Pettersbergs Ica-handlare Musa Özer är kritisk trots att hans kundunderlag nu kan komma att växa.

– Betongbilden cementeras. Den väldigt genomtänkta miljön som de duktiga arkitekterna skapade på 60-talet förstörs. Risken är att det nu blir ännu mer segregation.

Som Hem & Hyra berättat har forskarna Terence Fell och Eduardo Medina vid Mälardalens högskola tidigare varnat för samma sak.

När förtätning tilltar riskerar även sociala problem såsom brottslighet, otrygghet och missbruk att öka, har de sagt och föreslagit att man i stället för att ge sig på områden som Pettersberg ska förtäta Öster Mälarstrand med billiga hyresrätter.

Byggnadsnämndens beslut om ny detaljplan var inte enhälligt. Moderaterna och Sverigedemokraterna ville ta bort ytterligare ett hus.

Läs också Sotenäsbostäder satsar för att möta stor företagsetablering Fagersta startar kommunalt bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.