HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunal bostadsförmedling på gång i Västerås

Västerås Snart kan det bli lättare att söka hyresrätt i Västerås. Staden vill nämligen starta en gemensam bostadsförmedling för alla hyresvärdar i regionen.

– Inriktningen politikerna vill ha är att starta ett kommunalt bolag. Uppsala har precis gjort den resan och vi har haft kontakt med dem och tittar på hur de har gjort, säger Håkan Svärd, samhällsbyggnadsstrateg på Västerås stad.

Uppsalas bostadsförmedling, som startar 1 juni, kommer att ha en årsavgift på 290 kronor och dessutom en förmedlingsavgift på 1 250 kronor, vilket har väckt kritik. Tanken är att avgifterna ska finansiera kön och sänkas när fler går med. Om även Västerås bostadsförmedling kommer att ta ut avgifter och i så fall hur höga är ännu inte bestämt. Under våren kommer en projektgrupp att utreda hur förmedlingen kan utformas. Tanken är att både sök- och köfunktion ska vara gemensam.

Läs ocksåRekordsiffror för bostadsförmedlingen

Västerås stad kan inte tvinga privata hyresvärdar eller värdar i närliggande kommuner att gå med i förmedlingen, men hoppas kunna locka så många hyresvärdar som möjligt i regionen.

– I dag är det väldigt spretigt med många olika aktörer som har olika köregler och sökfunktioner. Det är svårt för bostadssökande att orientera sig, säger Håkan Svärd. 

Läs också Gemensamma kön läggs ner – gratis igen att köa hos Lulebo Här kan du få bostad samma dag Skaffa lägenhet med en personlig film – så gör du Nya skattebetalare får ofta förtur i bostadskön – men sjuka Linnéa fick stå tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.