Annons

Kommunala bostadsbolag sänker inkomstkraven

Stockholm Stockholms allmännytta sänker inkomstkraven på hyresgästerna. Frågan är om de privata fastighetsägarna nu hakar på. Fastighetsägarnas vd Billy McCormac är försiktigt positiv.

Från och med årsskiftet tas kravet på en månadsinkomst, som är minst tre gånger så hög som hyran bort. De nya reglerna gäller Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Stadsholmen och Micasa.

Helt kravfritt blir det dock inte, detta eftersom bostadsbolagen ser att helt slopade inkomstkrav skulle medföra en ökad risk för inkassokrav, hyresskulder och vräkningar. När hyran är betald ska en ensamstående ha minst 4 680 kronor i månaden kvar att leva på, ett sammanboende par 7 732 kronor, det vill säga kronofogdens existensminimum.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Effekterna av de nya reglerna ska utvärderas under 2016. Frågan är nu om de privata bostadsbolagen hakar på. Deras intresseorganisation Fastighetsägarföreningens vd Billy McCormack är försiktigt positiv.

Annons

– Nu får vi följa utvecklingen och utvärdera stadens försök. Det handlar också om hur våra medlemmar förhåller sig. Det kan finnas behov för att modernisera regelverket – inte minst för att öka rörligheten. En annan sak kan vara vilka inkomster vi talar om. Historiska eller framtida? Det kan vara en sak att se över, säger Billy McCormac och avslutar.

– Jag tror att alla är måna om att rörligheten ökar och att det samtidigt finns en trygghet både för hyresgäster och hyresvärdar. Det är en intressant fråga, men vi får ta det i rätt takt. Men visst står det på dagordningen absolut.

Annons
Läs ocksåNy överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

Hyresgästföreningen region Stockholm välkomnar de sänkta inkomstkraven.

Läs också Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Gran föll från åttonde våningen och träffade bil – ”trodde det var en bomb” Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.