HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunala bostadsbolag sänker inkomstkraven

Stockholm Stockholms allmännytta sänker inkomstkraven på hyresgästerna. Frågan är om de privata fastighetsägarna nu hakar på. Fastighetsägarnas vd Billy McCormac är försiktigt positiv.

Från och med årsskiftet tas kravet på en månadsinkomst, som är minst tre gånger så hög som hyran bort. De nya reglerna gäller Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Stadsholmen och Micasa.

Helt kravfritt blir det dock inte, detta eftersom bostadsbolagen ser att helt slopade inkomstkrav skulle medföra en ökad risk för inkassokrav, hyresskulder och vräkningar. När hyran är betald ska en ensamstående ha minst 4 680 kronor i månaden kvar att leva på, ett sammanboende par 7 732 kronor, det vill säga kronofogdens existensminimum.

Läs ocksåEfter corona-vräkningen: Ulf skickades till boende för missbrukare

Effekterna av de nya reglerna ska utvärderas under 2016. Frågan är nu om de privata bostadsbolagen hakar på. Deras intresseorganisation Fastighetsägarföreningens vd Billy McCormack är försiktigt positiv.

– Nu får vi följa utvecklingen och utvärdera stadens försök. Det handlar också om hur våra medlemmar förhåller sig. Det kan finnas behov för att modernisera regelverket – inte minst för att öka rörligheten. En annan sak kan vara vilka inkomster vi talar om. Historiska eller framtida? Det kan vara en sak att se över, säger Billy McCormac och avslutar.

– Jag tror att alla är måna om att rörligheten ökar och att det samtidigt finns en trygghet både för hyresgäster och hyresvärdar. Det är en intressant fråga, men vi får ta det i rätt takt. Men visst står det på dagordningen absolut.

Läs ocksåCoronan raderade Ulfs inkomst – vräks efter 44 år i samma lägenhet

Hyresgästföreningen region Stockholm välkomnar de sänkta inkomstkraven.

Läs också Cirkus satte färg på miljonprogramsområdet - nu får renoveringen pris Besked om ny vd för Uppsalahem väntas i nästa vecka Sabine nekas hyreskontrakt - för att hon är gift

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.