HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

LKF: ”Avgift för hyresförhandlingar följer lagen”

Lund Landets hyresgäster betalar miljontals kronor till Hyresgästföreningen för de årliga hyresförhandlingarna. Efter en anmälan mot LKF, allmännyttan i Lund, utreder Konkurrensverket om förhandlingsavgiften kan vara ett brott mot lagen om offentlig upphandling. Men LKF försvarar avgiften.
Foto: Rikard Ljungqvist/Kristina Wahlgren

En hyresgäst har anmält det kommunala bostadsbolaget i Lund, LKF, till Konkurrensverket. Anmälaren menar att den hyressättningsavgift som bostadsbolaget tar ut av varje hyresgäst på 12 kronor per månad och sedan betalar till Hyresgästföreningen i själva verket handlar om betalning för en konsulttjänst. Därmed borde avgiften upphandlas enligt lagen om offentliga upphandlingar.

För LKF:s del handlar det om drygt 1,3 miljoner kronor per år men anmälarens inställning utmanar i förlängningen hela förhandlingssystemet. Hyresgästföreningen förhandlar i dag hyrorna för drygt 1 492 000 lägenheter i landet och hyresförhandlingarna upptar en betydande del av föreningens verksamhet.

Läs ocksåKonkurrensverket utreder avgift för hyresförhandlingar

Anmälan landade på Konkurrensverkets bord i höstas och nu har myndigheten valt att gå vidare med utredningen. I ett första skede handlade det om att få svar på LKF i Lund om deras inställning till anmälan.

Andreas Persson, jurist på LKF.

I sitt svar till Konkurrensverket bekräftar LKF att de har ett förhandlingsavtal med Hyresgästföreningen. Men det är inte är LKF som betalar för förhandlingarna, utan hyresgästerna. LKF administrerar avgiften, som är reglerad i hyresförhandlingslagen. ”Avtalet har därmed inte heller något värde i kronor för LKF”, skriver Andreas Persson, jurist på LKF.

”LKF är av uppfattningen att aktuell ersättning inte omfattas av lagen om offentlig upphandling”, står det vidare i svaret. Det handlar helt enkelt inte om någon ”anskaffning av tjänst genom tilldelning av kontrakt”.

Läs ocksåHyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta
Läs också Grannarna vill stoppa värdens planer: "Kommer att bli rena kyrkogården" Anklagades för svartuthyrning - då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt Lund: Demonstration mot vinstuttag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.