Annons

Kopior på flygbiljetter inte skäl nog att få bo kvar

Stockholm En flygbiljett bevisar inte att man ska flytta tillbaka till Sverige. Och i så fall behöver man inte sin lägenhet mer än hyresvärden och folk i bostadskön, menar Svea hovrätt.
Det krävs mer än en kopia på en flygbiljett för att få bo kvar, har hovrätten slagit fast.

Domstolen kommer fram till samma slutsats som hyresnämnden – Botkyrkabyggen har rätt att riva kontraktet med ett par som hävdar att de reste utomlands för att ta hand om en släkting som skadats i en trafikolycka.

Olyckan ska ha inträffat våren 2014, men för några månader sedan hade släktingen repat sig så bra att paret planerade att återvända till Sverige. Under tiden de var utomlands uppmärksammade Botkyrkabyggen också att andra hade flyttat in i lägenheten och skrivit sig där. Paret blev av med kontraktet och tog ärendet till hyresnämnden. Där uppgav bostadsbolagets representant också att en person som bodde i lägenheten hade sagt att hon inte kände personerna på kontraktet – hon hade hyrt den av någon annan. Paret ska aldrig heller ha begärt tillstånd att få hyra ut lägenheten i andra hand. Dessutom registrerade Skatteverket i december förra året dem som utvandrade.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresnämnden kom fram till att Botkyrkabyggen inte hade tillräckligt starka bevis för olovlig andrahandsuthyrning för att riva kontraktet. I stället menade hyresnämnden att uppgifterna i folkbokföringen innebar att paret inte skulle få sitt kontrakt förlängt. Paret var trots allt registrerade som utvandrade och kunde inte bevisa att de verkligen skulle flytta tillbaka, vilket innebär att de inte har något skyddsvärt behov av bostaden.

Annons

I samband med att paret överklagade beslutet till hovrätten lämnade de in en komplettering i form av kopior av flygbiljetter. Domstolen kom fram till att det ibland finns särskilda omständigheter: ”En hyresgäst som inte använder sin lägenhet som bostad kan i vissa fall ändå ha ett skyddsvärt behov av att behålla lägenheten …” Men i sådana fall måste hyresgästen också kunna bevisa att återflyttningsplanerna är konkreta. Kopior på flygbiljetterna räckte inte.

Domen  innebär att parets fyrarummare i södra Stockholm nu kommer att hyras ut till någon annan.

Annons
Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus
Läs också Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Attackerade granne med kniv – blir av med lägenheten: "Då åker man ut" Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.