Annons

Kraftig ökning av anmält klotter

Stockholm Anmälningar av klotter har exploderat i Stockholmsområdet. Redan i början av september översteg antalet anmälningar hela fjolåret.
, , ,

Men den stora frågan är om det verkligen har blivit mer klotter i staden. Den enda aktuella räkningen av klotter görs just nu av Södermalms stadsdelsnämnd i närheten av klotterplanket i Drakensbergsparken som invigdes i somras. Två mätningar har gjorts, en till ska göras och därefter ska siffrorna utvärderas och presenteras under våren.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Men en person som är säker på att klottret verkligen ökar är Robert Hommas, före detta driftledare på Aremo, ett av de företag som sanerar klotter i Stockholm.

– Vi har till och med sanerat en bil åt en stackars pensionär. Sånt såg man aldrig förr, säger han.

Han har varit med att flyga in skyliftar för att komma åt klotter på besvärliga ställen och sanerat den kilometerlånga plexiglaspassagen vid Citybanan Årstaberg. Fyra man i två dagar med mildaste medlet eftersom plexiglas är ett känsligt material. Och lagliga grafittiväggar. Sådana gillar inte Robert Hommas.

Läs ocksåDe betalar extra på hyran för bevakning – lever i otrygghet: ”Absurt”En man i kostym, bakåtslickat hår och mustasch som öppnar en dörr till en byggnad med en skylt med texten "trygghetsbevakad fastighet".

– Det sprider sig runt och de används som övningsplank. Det är idiotiskt. Vi såg hur det spreds runt Slussen när det släpptes fritt som konstprojekt, säger han.

Annons

Robert Hommas är heller inte särskilt förtjust i det nya system som skickar ut ordrar till saneringspersonalen. Hem & Hyra följde med till Hagsätra där klotter i centrum rapporterats. Men det som inte är anmält tas inte bort. Det hinns inte i det pressade schemat. Det tas bort när det anmäls av någon annan.

– Det är otroligt mycket tid som går åt istället för att vi skulle kunna sanera, säger Robert Hommas och berättar att stressen mot klockan ständigt gör sig påmind i bakhuvudet. Tretusen kronor i böter om det anmälda klottret inte sanerats inom tid.

Läs ocksåSå påverkas ditt hyreshus av nedsläckningen av 3G-nätetGrafik som visar ett femvåningshus där en del av huset är i genomskärning. Röda bollar med siffror och röda skyltar markerar ut 1. Nödtelefoner i hissar. 2. Larm och brandlarm. 3. Temperaturgivare. 4. Porttelefoner. Avvecklingen av 3G-nätet och 2G-nätet påverkar flera olika funktioner i hyreshus. Kommer alla fastighetsägare hinna uppdatera tekniken i tid?

Därefter åker vi vidare till en viadukt och på väg till nästa larm blir vi avbrutna av ett akut ärende. Ett rasistiskt kränkande klotter på ett el-skåp bredvid SKB:s fastighetsbestånd på Gullmarsvägen. Ett Nordfrontmotiv som en närboende, Joanna Hellgren, anmält. Som av en slump passerar hon Aremobilen när den sprayade klichebilden tas bort.

– Vad snabba ni är. Jag anmälde via epost klockan elva i går kväll, säger hon.

Robert Hommas konstaterar att det finns fyra anmälningar i systemet på just det rasistiska klottret.

Ann-Charlotte Österberg, gatudriftsingenjör på trafikkontoret, klotterenheten, svarar på kritiken om ineffektivitet. Och hon tror också att klottret verkligen ökat.

Annons

– Klotterenheten på Trafikkontoret anser att ökningen av anmälningar beror på stadens ”Tyck till” app, milda vindtrar som har gjort det lättare att klottra på objekt som annars skulle ha varit snötäckte och att klottret har ökat.

Kritiken att det nya systemet inte skulle vara optimalt, att det går för mycket tid att
åka mellan anmälningar istället för att sanera allt på samma tid, plats och ställe tror hon är en vanesak.

– 1 april startade vår nya avtalsperiod med Aremo som entreprenör i hela staden. Vi kommer inte att arbeta på något annat sätt, men när en ny avtalsperiod startar upp tar det lite tid innan allt sitter på plats och entreprenören behöver lite tid att sätta sig in i arbetet, säger hon.

Hem & Hyra har frågat de tre stora allmännyttorna om de drabbats av ökat klotter. Familjebostäder har en tjugoprocentig kostnadsökning. Stockholmshem särskiljer inte fasadklotter från annan sanering inomhus och ser en sänkning på 150 000 kronor. Svenska bostäders kostnad för sanering ökade med 100 000 kronor från 2014 till 2015.

Läs också Är du länge i källaren - då kan larmet gå Vanvårdad lägenhet: Sjubarnsmor mister kontrakt – får ändå tak över huvudet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.