Annons

Krambo vill köpa villor för att inhysa asylsökande

Kramfors Kommunala bostadsbolaget Krambo får 5 miljoner för att bättre kunna ta hand om de asylsökande. En idé är att köpa upp tomma villor och återuppliva kallställda hus.

Regeringen beslutade för ett halvår sedan att skjuta till 11 miljarder kronor för de extra kostnader flyktingmottagandet innebär. Största delen tillägnas kommuner och landsting. Kramfors kommuns beskärda del blev 54,5 miljoner.

Kommunledningen tog nyligen beslut om hur delar av dessa pengar ska användas. Förutom de miljoner som skjutits till för extrakostnader i BKU och BAS-nämnderna har mycket avsatts för utvecklings- och framtidssatsningar.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Pengarna ska inte gå in i några ”svarta hål”. Ambitionen ska vara att förbättra för hur vi tar emot de asylsökande. Till att utveckla integrationen och göra det möjligt för dessa människor att stanna i vår kommun, har kommunchef Peter Carlstedt tidigare sagt till tidningen Ångermanland.

Annons

För detta ändamål har fem miljoner öronmärkts för allmännyttan Krambo Bostads AB. Och vd Per Eriksson förklarar nu hur de är tänkt att användas mer i detalj:

– Vi kommer att använda pengarna till att få fram fler boenden. Vi har dels en idé, tanke, att köpa några tomma villor i bra lägen utifrån service och kommunikationer. Tanken med dessa är att skapa bra boenden för stora familjer. Vi kommer även se över möjligheten att ”återuppliva” ett kallställt hyreshus som sedan länge har beslutats rivas, säger Per Eriksson till Hem & Hyra.

Annons
Läs ocksåEfter åtta år i skogen – nu vräks Amir från kojan: "Det var min enda utväg"En medelålders man i ett snölandskap utanför en hemmasnickrad variant av koja.

– För att klara detta inom det kommunala investeringsutrymmet har kommunen avsatt fem miljoner av migrationspengarna till ytterligare investeringar jämfört med tidigare beslut i kommunfullmäktige.

Läs också Lediga lägenheter när Migrationsverket lämnar Sjuhärad Hela Malmö undantas från ebo - asylsökande blir utan ersättning Hela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning Ny lag ökar risken för fusk med hyreskontrakt och adresser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.