HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krav på bostadsförmedling i Strängnäs

Strängnäs ​Strängnäs behöver en bostadsförmedling på nätet som samlar alla hyresvärdar på ett ställe. Det tycker Hyresgästföreningen i Strängnäs som nu uppmanar kommunen att starta en.– Idag är det väldigt svårt att få en överblick över utbudet av bostäder, säger Gunnar Andersson, ordförande i Hyresgästföreningen i Strängnäs.

​Under Mälardagen i Strängnäs på lördag kommer Hyresgästföreningen att samla in namn för att starta en bostadsförmedling. I nästa vecka räknar man med att uppvakta kommunen med namninsamlingen.
–Vi vill uppmana kommunen att dra igång ett utvecklingsprojekt med hyresvärdarna om hur bostadsförmedlingen ska läggas upp, säger Gunnar Andersson, ordförande i Hyresgästföreningen i Strängnäs.  I Strängnäs kommun finns förutom allmännyttan ett 50-tal fastighetsägare som hyr ut bostäder. Men det har inte funnits någon central bostadsförmedling på flera år. Det vill Hyresgäst-föreningen i Strängnäs ändra på.
–Ett vanligt argument emot är att det är svårt att få med privata fastighetsägare. Men vi menar att med en modern, it-baserad bostadsförmedling borde det inte vara några problem att locka med dem. Det borde vara självklart för företagen att vilja saluföra sina varor där, säger Gunnar Andersson.
Med en central bostadssökarsajt skulle det bli betydligt lättare att hitta någonstans att bo, enligt Gunnar Andersson. För att få en hyresrätt i Strängnäs idag måste man kontakta de olika hyresvärdarna enskilt och ställa sig i kö hos var och en.
– Som det fungerar idag går det inte att få reda på vilka lägenheter som finns tillgängliga. Det går inte att få en överblick av utbudet och välja det som känns rätt. 
På den webbaserade bostadsförmedlingen tänker han sig att man ska kunna få upp bilder på lägenheterna och kanske även kunna ställa sig i kö på en gång.
En annan fördel är att kommunen skulle kunna få en bild av hur stor bostadsbristen i Strängnäs verkligen är.
–Det är det ingen som vet idag, eftersom det inte finns någon samlad information om hur många tomma lägenheter de privata hyresvärdarna har, säger Gunnar Andersson.
Strängnäs kommun är inte främmande för idén med en bostadsförmedling.
–Vi har precis diskuterat den här frågan i majoritetsgruppen. Vi ska skicka ut en förfrågan till alla privata hyresvärdar, det brukar ju vara svårt att få med dem, säger Tord Tjernström (s), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Strängnäs.

Läs också Kolla vad grannarna tycker om din hyresvärd Hyresgäster får välja nivå på renovering i Eriksberg Krav på högre hyreshöjningar nästa år Inget lagförslag om postboxar Marknadshyror åter het fråga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.