HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krav på högre hyreshöjningar nästa år

Nyheter De senaste åren har de generella hyreshöjningarna legat under en procent. Det kan vara slut med det nu. Här är listan på de hyror som hittills är klara. UPPDATERAD.
Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Med argument som låga räntor och allmänt gynnsamma förhållanden för dem som äger och förvaltar fastigheter, så har Hyresgästföreningen de senaste åren lyckats hålla den generella hyreshöjningen på under en procent. För 2017 landade den generella höjningen på 0,7 procent.

Nästa år kan höjningarna komma att bli betydligt högre. Åtminstone om man sneglar på de yrkanden som fastighetsägarna lämnat in. För 2018 ligger yrkandena på 2,46 procent för de allmännyttiga bolagen och 2,71 procent för privatvärdarna. Inför årets förhandlingar yrkade värdarna på 1,73 procent. De stora kommunala stockholmsbolagen kräver mellan mellan 2,3 och 3,3 procent och de fyra stora kommunala bolagen i Göteborg yrkar 3,5 procent. Kraven förvånar Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren:

Läs ocksåSveriges största hyresförhandling har startatHusfasad flerfamiljshus.

– Vi tycker inte att förhållandena för att äga och förvalta fastigheter förändrats så mycket från föregående år. En del av argumenten är att företagen behöver renovera och bygga nytt. Vi anser att de flesta bostadsbolag redan positionerat sig för att klara av det. Hyresgästerna har redan betalat för att få renoverat under årens lopp, säger Erik Elmgren.

Hittills är hyran för 2018 färdigförhandlad för drygt 186 000 lägenheter, men många av dessa uppgörelser är flerårsavtal som löper vidare sedan tidigare år. Snittet ligger på 0,71 procent. I går blev hyrorna klara för en av landets största värdar; kommunala MKB i Malmö höjer hyran med 1,02 procent från och med årsskiftet. Uppgörelsen sträcker sig fram till 1 april 2019.

 

Läs också70 000 stockholmare krävs på högre hyra
Fakta: Klara hyror för 2018

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka Forskare kritiserar planer på förtätning Inte så lyckat hyresförhandla via sms

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.