Annons

Sveriges största hyresförhandling har startat

Göteborg Nu ligger hyrorna för var fjärde göteborgare på förhandlingsbordet. Stadens fyra kommunala värdar vill höja hyran med 3,5 procent. Det är det högsta kravet som bolagen presenterat på flera år.
Husfasad flerfamiljshus.
Foto: Magnus Åsblad

– Vi har lämnat ett yrkande på 3,5 procent. Det är en effekt av att flera års förhandlingar landat på en väldigt låg procentsats. Det får konsekvenser även för allmännyttan, säger Ann Törnblom, kommunikationschef för den kommunala bostadskoncernen Framtiden.

Kravet gäller alla fyra kommunala hyresvärdar i Göteborg: Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder. Tillsammans äger de 72 000 lägenheter, där en fjärdedel av göteborgarna bor.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vår analys är att det är ett orealistiskt och orimligt krav, säger förhandlingschef Pedram Kouchakpour på Hyresgästföreningen i Västra Sverige. Nu är vi intresserade av motiven. Vad är det som har förändrats från förra året som kräver så stora höjningar?

Hittills har parterna haft ett första möte. Målsättningen är att nå en uppgörelse före årsskiftet. Om de kommunala värdarna inte får gehör för sina krav får det konsekvenser för Göteborgs hyresrätter på sikt, menar Framtiden.

– Då måste vi se över andra möjligheter. Vi vill inte sälja av, och vi vill inte heller att vår nyproduktion blir bostadsrätter i stället för hyresrätter. Men får vi inte ihop kalkylen måste vi agera, säger Ann Törnblom.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2018

Bolagen har tidigare förhandlat med Hyresgästföreningen var för sig. Men nu har en gemensam förhandlingsgrupp tagit över ansvaret.

Annons

Syftet är att effektivisera arbetet och spara pengar till annat. Bolagen har tidigare ofta yrkat på olika höga hyreshöjningar. Men då slutresultatet ändå har blivit ungefär detsamma för alla fyra anser Framtiden att samordnad förhandling blir bättre och tydligare för hyresgästerna.

Även Hyresgästföreningen är försiktigt optimistisk till den nya modellen.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

– Vi vinner tid på det här, för samma resultat. Vi ser också samordningsvinster som gynnar allmännyttans hyresgäster i Göteborg, när det gäller underhållsavtal, boinflytandefrågor, nyproduktion, renovering, säger Pedram Kouchakpour.

Hyresgästföreningen har tills vidare valt att behålla sin förhandlingsorganisation som den är. Det innebär att hyresgästernas intressen kommer att företrädas av ett tiotal personer vid varje förhandling.

– Det kan skapa en god dynamik, eller bli tungrott. Allt från vår sida är på prov. Rubbas maktförhållandena eller hyresgästernas inflytande så kommer vi organisera om oss. Vi bevakar det här hårt, säger Pedram Kouchakpour.

Annons

LÄS MER: Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2018

Höga krav från västsvenska privatvärdar

Färdiga hyresuppgörelser för 2018

Fakta: Göteborgsvärdarnas hyreskrav – år för år

Hem & Hyra listar löpande de höjningskrav som västsvenska värdar har med sig till de årliga hyresförhandlingarna. Här hittar du hela länslistan, år för år.

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.