HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kristina – Blekinges första kvinnliga bostadsbolags-vd

Blekinge Första november tog skåningen Kristina Söderling över som vd för Karlshamnsbostäder. Hon är därmed Blekinges första kvinnliga bostadsbolags-vd.
Foto: Elisabeth Bååth
Kristina Söderling är ny vd för Karlshamnsbostäder.

Hallå där Kristina Söderling. Vem är du?

– Som du hör så kommer jag inte från Karlshamn utan jag är Skåning. Jag bor i Hässleholm och pendlar. Det tar ungefär en timme med tåget. Tidigare har jag jobbat för Riksbyggen i Hässleholm och för bostadsbolaget Göingehem.

Läs ocksåProblemhusen i Blötberget: Många brister i Bessous företag

Du har även varit ekonomichef på Karlshamnsbostäder de senaste två åren och nu har du blivit bolagets vd. Hur känns det?

– Det känns som en spännande utmaning. Samtidigt är jag hedrad för att ha fått uppdraget. Jag känner mig mogen att göra något annat. Det ska bli roligt att få göra något nytt.

Vilka utmaningar ser du framför dig?

Läs ocksåVita har fått sitt element – orkar ändå inte bo kvar i Blötberget

– För vår del, som för många andra, har vi ett stort underhållsbehov. Samtidigt behöver vi bygga nytt. Det är en utmaning att göra det så att det blir affärsmässigt till ett bra pris. Vi vill kunna hålla hyrorna på en hyfsad nivå. Vi är ett allmännyttigt bolag och vill inte att hyrorna i nyproduktion ska bli för höga. Även miljöfrågorna är en utmaning.

– En viktig del är även att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare när vi står inför kommande generationsskifte och behöver nyanställa.

Vad är dina styrkor som chef?

Läs ocksåKrylbohus hotas av vite – måste utreda fukt och skadedjur

– Jag är en positiv och engagerad människa. Jag tycker om att vara närvarande som chef. Jag vill gärna uppmuntra personalen att ta egna initiativ, att de kan få utvecklas och växa. Jag är mån om mina medarbetare och jag vill ha glädje på arbetsplatsen. Sedan är jag inte heller rädd för att prova nya saker.

Du är Blekinges första kvinnliga vd för ett bostadsbolag, hur känns det?

– Det är extra roligt. Det är roligt att kvinnor kan få lite uppmärksamhet. Sedan hoppas jag så klart att jag inte fick jobbet för att jag är kvinna utan för min kompetens. Det som också är trevligt är det blir fyra kvinnor och två män i ledningsgruppen.

Är det något du redan nu vill förändra i Karlshamnsbostäder?

– Jag kommer inte att göra några förändringar i början. Jag ska komma ut och hälsa på i verksamheten och lära mig den. Visst har jag varit i bolaget i två år men då är det ju främst ekonomi jag sysslat med så jag vill ta det lite lugnt i början och komma in i hela verksamheten. Vi har även en fungerande verksamhet så det finns ingen anledning att ändra på något nu.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Då är jag mycket i naturen. Det är avkoppling när man jobbat mycket. Vi vandrar mycket och jag tycker om att resa. Sedan är jag bra på att baka och läsa böcker.

Fakta: Kristina Söderling

Ålder: 52 år.

Familj: Man och tre vuxna barn som är utflugna.

Bor: I villa i centrala Hässleholm.

Aktuell: Första november tillträdde hon posten som vd för Karlshamnsbostäder. Hon är Blekinges första kvinnliga bostadsbolags-vd.

Övrigt: Besteg Kebnekaise förra sommaren. ”Det var en fantastisk upplevelse.”

Läs också Husen i Krylbo: Förra ägarna har gått under jorden – svek löfte Niodubblad vinst efter renovering – hyrorna drivs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.