Annons

Svårt att nå kritiserad hyresvärd i Lund

Lund När hyresgästen ringde och klagade svarade hyresvärden inte. Och när frågan om bristerna hamnade i domstol dök ingen representant för värden upp. Fastighetsbolaget bakom studentbostäderna i centrala Lund har redan tidigare kritiserats för att strunta i sina hyresgäster.
Porttelefon på Drottensgatan 1 i Lund
Foto: Anders Eeg-Olofsson
På Drottensgatan i centrala Lund har Sankt Andreas KB fem hyreslägenheter.

Det är kommanditbolaget Sankt Andreas KB som äger den lägenhet på Drottensgatan där en före detta hyresgäst nu fått rätt till 90 000 kronor efter en dom i Lunds tingsrätt. Men vägen dit har inte varit rak.

Fastighetsbolaget är ett familjeföretag. Fadern Bengt Hellborg är firmatecknare och dottern Malin Hellborg kommanditdelägare. På Drottensgatan finns totalt fem hyreslägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Redan 2016 kunde andra hyresgäster i bolagets fastigheter i centrala Lund berätta att de upplevde att underhållet var bristfälligt. Hyresgästföreningens företrädare betecknade Bengt Hellborg som en ökänd hyresvärd som aldrig skött sina hus ordentligt.

Hyresgästen i det ärende som nu har avgjorts berättar i sin inlaga till tingsrätten hur hon förgäves försökt få tag på Bengt Hellborg på telefon, och hur han svarat först när hon ringt från hemligt nummer.

Dök inte upp i rätten

Den dom där Lunds tingsrätt gav den utländska forskaren rätt mot hyresvärden kom egentligen redan i november 2019, men var en så kallad tredskodom. Det innebär hyresvärden aldrig dök upp i rätten men att domstolen kom med ett utslag ändå.

Annons

– Mycket att göra och har missat en tidpunkt så det är inte så konstigt, säger Bengt Hellborg till Hem & Hyra.

– Jag är gammal så jag har väl en viss rätt att ha minnesförlust, säger Bengt Hellborg, 81 år fyllda.

Drottensgatan i Lund
Hyresgästen som flyttade ut 2016 bodde i denna fastighet på Drottensgatan i centrala Lund, precis intill Katedralskolan.

Dock beslutade rätten då om en så kallad inhibition, det vill säga att beslutet inte ska börja gälla omedelbart.

Har överklagat

Det är alltså först under våren detta år som Lunds tingsrätt har kunnat fastslå att domen från 2019 gäller.

Annons

Hyresvärden Malin Hellborg har via sitt ombud Bengt Hellborg överklagat domen.

– Jag hoppas att vi får det prövat i hovrätten, säger Bengt Hellborg.

Läs ocksåLundastudenter anmäler sin hyresvärd

 

Läs också Om hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rätten Anklagades för svartuthyrning - då räddade pandemin Bengts och Evas hyreskontrakt Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.