Annons

Krympta studentbostäder fick snabb välsignelse

Nyheter Både Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna välkomnar nya regler som underlättar byggandet av fler små bostäder. De senaste förslagen har varit ute på en veckas blixtremiss.

Studentbostadsföretagen (vars femtio medlemsföretag representerar 62 000 studentbostäder) välkomnar möjligheten att bygga studentbostäder på 16 kvadratmeter. Därmed ökar möjligheten att bygga fler bostäder, och att variera utbudet.

Men förslaget innebär också att de utrymmen som studenterna vill utöka i stället blir mindre, skriver organisationen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är tråkigt att Boverket inte väljer att gå i en riktning som är mer anpassad efter studenternas önskemål.

Fastighetsägarna (med huvudsakligen privata hyresvärdar) uppskattar att Boverket visat lyhördhet och tagit till sig synpunkter som kom fram redan i höstas.

Fastighetsägarna gillar också att det ska bli lättare att tolka reglerna kring kolfilterfläktar. De nya reglerna föreskriver god luftkvalitet, men tar inte ställning till den tekniska lösningen. Exempelvis kan en kolfilterfläkt som rensar bort stekoset vid spisen – i kombination med allmän ventilation – uppfylla kraven i de nya reglerna.

Annons
Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

Även Hyresgästföreningen gillar att det blir lättare att bygga smått, men påpekar att personer som bor trångt har samma behov av trygghet och trivsel som alla andra.

Däremot avstyrker Hyresgästföreningen förslaget att låta tre personer dela toalett.

I det ursprungliga förslaget från i höstas skulle det vara möjligt att låta ett hygienutrymme betjäna fyra bostäder. Ändringen till tre lägenheter per toalett är inte tillräcklig enligt Hyresgästföreningen, som skriver:

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

– Huvudregeln ska vara att det finns ett hygienutrymme för varje bostad.

Annons

De allmännyttiga hyresvärdarnas organisation Sabo har ingen invändning mot de nya förslagen.

Att Boverket har så bråttom beror på att regeringen vill att de nya reglerna ska börja gälla redan vid halvårsskiftet.

Läs också Vill ha lag om anpassning som gäller hela landet Snabbare byggstart är bra, men botar inte bostadsbristen Boverket föreslår ännu mindre studentbostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.