Annons

Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset

Gävleborg Tidigare i år hittade störningsjouren en kvinna inlåst i ett förrådsutrymme i ett flerfamiljshus på en ort i Hälsingland. Nu står det klart att en man i huset blir av med sitt hyreskontrakt.
Hänglås på gallerförråd
Foto: Ida Karlsson
Störningsjouren hittade en kvinna inlåst i ett förrådsutrymme i ett bostadshus efter att en hyresgäst i huset larmat. (Fotot är från en annan plats.)

Det var en granne som ringde störningsjouren vid tvåtiden på natten när hen hörde bankningar. Vaktbolaget lokaliserade kvinnan och släppte ut henne ur förrådet med hjälp av polis och räddningstjänst. Hur hon hade hamnat i förrådsutrymmet framgår inte av störningsjourens rapport. Enligt vaktbolaget brukade kvinnan besöka en man i huset.

Incidenten var i så fall långt ifrån den enda där gäster till mannen varit inblandade. Nu har hyresnämnden beslutat att han måste flytta ut senast 1 juli.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fimpar i låset

Grannar till mannen vittnade i hyresnämnden om att de kände otrygghet, obehag och rädsla. Porten som ska vara låst kvällstid har ställts upp på olika sätt, till exempel genom att cigarettfimpar stoppats i låset. Enligt grannarnas vittnesmål har det förekommit att mannens gäster haft kniv och varit maskerade. Besökarna brukar enligt hyresvärden vara påverkade av alkohol eller andra droger och har klättrat in i trapphuset genom ett fönster när porten varit stängd.

Annons

Vittnesmålen vägde tyngre

Mannen sa själv i hyresnämnden att hans vänner brukar besöka honom tre gånger om dagen, men utan att störa. Han sa också att de alltid lämnar lägenheten senast klockan 22. Men hyresnämnden ansåg att hyresvärden genom foton och vittnesmål visat att mannen stört sina grannar under en längre tid på ett påtagligt och genomgripande sätt. Värden fick därför rätt att vräka mannen.

Hyresvärden ville säga upp hyreskontraktet redan från 29 februari i år, men gick med på att mannen fick uppskov med att flytta fram till 1 juli.

Annons
Läs ocksåHyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronorUppsägning av hyresavtal och tingsrätten i Linköping.
Fakta: Hyresgäster har ansvar för sina besökare
  • Enligt hyreslagen ska hyresgästen ”se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas”.
  • Hyresgästen ska också ”i övrigt iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten”.
  • Hyresgästen är dessutom skyldig att ”hålla noggrann tillsyn över” att även andra i hushållet och gäster följer reglerna.
Fakta: Så gör du om grannen stör
  • Kontakta din hyresvärd eller störningsjouren om du inte kan tala en störande granne till rätta och om problemen fortsätter.
  • För störningsdagbok. Anteckna vad som hänt och när det hänt. Dina anteckningar är bra att ha när du har kontakt med hyresvärden eller polisen.
  • Hyresgästföreningen kan stötta dig och ge råd i dina kontakter med hyresvärden. Du kan också få hjälp att söka hyresreduktion.
  • Kontakta socialtjänsten om du misstänker att den som stör mår dåligt på grund av missbruk eller misstänkt psykisk sjukdom.
  • Om du upplever att du är hotad eller förföljd ska du kontakta polisen.
Läs också Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt” Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta 77-åring hotade grannarna med yxa – döms men slipper betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.