Annons

Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Malmö I den 38-åriga kvinnans lägenhet hittades knark värt flera hundra tusen kronor. När hon själv satt i fängelse lät hon sin mamma bo i lägenheten. Hon menade att mamma var inneboende, men förlorar nu sitt kontrakt.
Den 38-åriga kvinnan menade själv att hennes mamman var inneboende samtidigt som hon själv satt i fängelse. Men hyresnämnden gick på värdens linje, och hon förlorade kontraktet. Foto: Gry Ellebjerg, Anders Paulsson och Getty Images

Artikeln har uppdaterats med uttalanden från den 38-åriga kvinnans ombud.

Inne i garderoben, på den översta hyllan gömd bakom en kartong, stod den. Ryggsäcken. I den låg sex bruna påsar, alla med ett misstänkt innehåll.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Polisen hade borrat upp låset till enrummaren i centrala Malmö, och ägnat över två timmar åt att gå igenom lägenheten. Sent på kvällen den 2 december 2020 försökte plötsligt någon låsa upp dörren utifrån, utan att lyckas.

Utanför dörren stod den numera 38-åriga lägenhetsinnehavaren. Kvinnan var anhållen i sin frånvaro och greps på platsen misstänkt för grovt narkotikabrott.

Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.
Robin Wilhelmsson, kommunikationschef på Heimstaden.

De sex påsarna visade sig innehålla över 7 kilo amfetamin, till ett uppskattat värde av 375 000 kronor.

Kvinnan hävdade att hon inte visste om att knarket förvarades i hennes lägenhet. Men hon dömdes till fyra år och fyra månaders fängelse i både tingsrätten och hovrätten för sin inblandning i en knarkhärva.

”Någonstans tar det stopp”

När kvinnan skulle avtjäna sitt fängelsestraff ansökte hon hos sin hyresvärd Heimstaden om att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Något hon inte fick beviljat.

Heimstaden ger tillstånd till andrahandsuthyrning i tolv månader, och bedömer därefter behovet på nytt, säger kommunikationschef Robin Wilhelmsson.

Läs ocksåCannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning

– Men någonstans tar det ju stopp. I det här fallet var fängelsestraffet fyra år och fyra månader. Vi följer Allmännyttans riktlinjer gällande andrahandsuthyrning och i det här fallet gjordes en bedömning att fyra år var för lång tid. Hade det varit exempelvis sex månader hade det säkert varit annorlunda, säger han.

Heimstaden skrev i sitt beslut att andrahandsuthyrningen nekandes eftersom skälen inte var beaktansvärda och uthyrningstiden för lång.

Något som ifrågasätts av den 38-åriga kvinnans ombud. När kvinnan satt häktad betalade socialtjänsten hyran under den första perioden. Kvinnan ansökte därefter om att få hyra ut lägenheten under 12 månader, från hösten 2021 till hösten 2022.

Annons
Läs ocksåSatt i fängelse – förlorar lägenhet efter olovlig uthyrning

– Jag tycker att de har tagit ett felaktigt och orättvist beslut. Det är en specifik situation som avviker från det normala, och det är en beaktansvärd orsak att hon satt häktad i väntan på rättegång. Kravet uppfylldes om att det inte var mer än 12 månader. Jag anser att det är en särbehandling. Jag tror att de inte vill ha hyresgäster som fått påföljder för brott, säger ombudet, som vill vara anonym på grund av risken för att hennes klient identifieras.

Den 28 mars 2022 – när 38-åringen fortfarande satt i fängelse – folkbokförde sig dock hennes mamma på adressen. Enligt kvinnan var mamman inneboende hos henne för att kunna fungera som ett stöd. Mamman hade kvar sin egen bostad, och folkbokförde sig i lägenheten för att hantera post som kom dit, uppgav kvinnan. En uppgift som hyresnämnden bedömde som vag och motsägelsefull.

Mamman kunde inte räknas som en inneboende, tyckte värden Heimstaden, som valde att säga upp kvinnans kontrakt.

I den 38-åriga kvinnans lägenhet hittades ungefär sju kilo amfetamin till ett värde av 375 000 kronor. Foto: Polisen

”Synkade inte med oss”

38-åringen menade att hon trots allt vistades i lägenheten under sina permissioner från fängelset. Under de senaste tre månaderna hade hon haft permission tre dagar varannan vecka, förklarade kvinnan i hyresnämnden i februari. Innan dess hade hon haft dagpermissioner.

– Vi menade på att det inte är olovligt andrahandsuthyrning eftersom hennes mamma inte bodde där 24 timmar om dygnet. Vi har även klargjort varför mamman gjorde en adressändring, säger kvinnans ombud

Lägenheten är också viktig för hennes utslussning, argumenterade 38-åringen. Utslussningen skulle innebära att hon bodde i lägenheten med fotboja och då kunde börja jobba igen. Men utan lägenheten var det omöjligt.

Men hyresnämnden, och nu även Svea hovrätt, går på hyresvärdens linje. Kvinnan bedöms ha varit i lägenheten i så pass begränsad omfattning att hennes mamma inte kan räknas som inneboende. Det gör att 38-åringen nu förlorar lägenheten.

– Hon har hyrt ut lägenheten olovligen i andra hand, utan att synka med oss. Då har man förverkat sin rätt att bo kvar i lägenheten. Något både hyresnämnden och hovrätten instämmer i, säger Robin Wilhelmsson på Heimstaden.

Den 38-åriga kvinnan påbörjade sin utslussning från fängelset med fotboja i april 2023. Det har påverkat henne negativt att hon förlorar sin lägenhet, enligt hennes ombud.

– Det är hennes hem som hon haft i sju-åtta år. Oavsett vad som hände i lägenheten så har det varit hennes trygga punkt. Hon måste bo hemma hos sin mamma nu i väntan på att hitta en annan lägenhet. I Malmö är det inte så lätt att få lägenhet kan jag säga.

Annons

”Kontraktet det enda vi har”

I våras avgjordes ett annat ärende i Malmö som Hem & Hyra har skrivit om, och som även det rörde en kvinna som åkt fast för narkotikabrott och inte fick hyra ut sin lägenhet i andra hand när hon satt i fängelse.

Kvinnan hade smugglat ett parti med narkotika över Öresundsbron. Hon räknade med att behöva sitta av ungefär ett år av sitt fängelsestraff.

Att hon inte fick hyra ut i andrahand för sin värd MKB gjorde att hon skulle behöva säga upp lägenheten. Det skulle samtidigt betyda att hennes barn skulle förlora sitt hem.

– Jag har gjort många fel tidigare men ville göra rätt för mig den här gången. Det här förstahandskontraktet är det enda vi har. Jag har skulder och kommer inte att få ett nytt, sade mamman till Hem & Hyra.

Mamman bedömdes dock ha ett ”beaktansvärt skäl” att hyra ut lägenheten i andra hand medan hon avtjänar sitt straff, enligt hyresnämnden. Hon fick därför tillstånd till det under tiden hon satt i fängelse.

Hushåll kan hamna på gatan

Mycket tyder på att det kan bli betydligt svårare i framtiden för hyresgäster som begår brott, och även för deras anhöriga.

Under hösten presenteras en utredning som handlar om utökade möjligheter till uppsägningar av hyresgäster som begår brott. Om lagändringarna genomförs riskerar minst ett femtiotal hushåll att ställas på gatan bara i Malmö, visade en granskning som Hem & Hyra gjorde i januari i år.

Sedan dess har Tidöpartierna skärpt tonen ytterligare i utredningen. Utredarna tittar nu även på barn som begår brott, och om detta ska kunna leda till att deras familjer förlorar sina kontrakt.

Hem & Hyra har sökt den 38-åringa kvinnan som förlorade sitt hyreskontrakt i Malmö.

Fakta: Så hyr du ut i andra hand utan att riskera kontraktet

Den som vill hyra ut i andra hand och samtidigt följa reglerna ska fråga fastighetsägaren om lov. Om värden säger nej är det möjligt att ta frågan vidare till hyresnämnden för en ny prövning.

Hyresnämndens beslut runt tillstånd till andrahandsuthyrning kan inte överklagas till Svea hovrätt, detta till skillnad från i de flesta andra typer av hyresmål.

Den som hyr ut utan tillstånd och avslöjas kan bli uppsagd utan varning. Detta brukar kallas svartuthyrning.

Läs också "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.