Annons

Låg höjning för privatvärdar i Örebro län

Örebro Hyrorna för 11400 lägenheter som privatvärdar hyr ut är färdiga för nästa år. Spannet i Örebro län ligger mellan 0,5 och 0,8 procent.

Fastighetsägarna hade yrkat på en höjning på 1,5 procent hos privatvärdar i samtliga kommuner i Örebro län. Det hade inneburit en höjd hyra på 75 kronor för den med en hyra på 5000 kronor.

Efter förhandlingen blev höjningen mellan 0,5 och 0,8 procent beroende på kommun. I kronor räknat är det en höjning på mellan 25 och 40 kronor beräknat på en månadshyra som är 5000 kronor. De nya hyrorna gäller från 1:a april 2017.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är en blygsam höjning och vi hade så klart velat ha 1,5 procent. För det vi är rädda för är att fortsatt låga höjningar ska innebära begränsningar för hyresrätten i framtiden. Men jag tycker ändå vi har kommit fram till en rimlig uppgörelse och att vi har ett bra förhandlingsklimat, säger Karin Blaxmo som är förhandlare på Fastighetsägarna MittNord.

Hur kan det påverka enskilda hyresvärdar?
– Vissa enskilda fastighetsägare kan uppleva en situation där de kanske inte kan göra exakt vad de planerat för, men vi förhandlar för ett kollektiv och måste se till helheten.

Annons

Hur kommer det sig då att det blir olika i olika kommuner?
– Vi har tittat på kostnadsutveckligen i kommunerna och även tittat på hur hyresnivåerna ligger. Tiderna förändras och hyror kan ha  hamnat fel. Då är det så att procentuella höjningarna gör att gapet byggs på och det har vi försökt ta hänsyn till, säger Karin Blaxmo.

Läs ocksåÖverenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 StockholmareHänder som håller i sedlar.

Hyresgästföreningen i Örebro är nöjda med resultatet.

I Örebro kommun blir höjningen för de privata hyresvärdar som Fastighetsägarna förhandlar för, 0,8 procent. Det betyder att det är tredje året i rad med höjningar på under en procent för dessa lägenheter. 2015 höjdes hyrorna i Örebro kommun med 0,9 procent och 2016 med 0,85 procent.

Annons

– En hyreshöjning på 0,8 procent är ändå en balanserad uppgörelse där hyrorna till viss del anpassas till det låga ränteläget samtidigt som fastighetsägarna till viss del kompenseras för de ökningarna av driftskostnader som finns. Sedan går det naturligtvis alltid att diskutera om det kunde vara någon tiondel högre eller lägre, säger Jonas Gabrielsson som är förhandlare på Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Läs ocksåBra affär att äga hyreshus i Skåne

Höjningar i Örebro län

Örebro  0,8 
Askersund  0,65 
Hallsberg  0,5
Hällefors  0,7
Kumla  0,7
Laxå  0,6
Lekeberg  0,7
Lindesberg  0,8
Nora  0,7

Läs också Spekulation med renoveringar har nått söder i Helsingborg Privata hyresvärdar ointresserade av bostadsförmedlingen Höjd hyra hos Västerstaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.