Annons

Bra affär att äga hyreshus i Skåne

Skåne Det går bra för de privata fastighetsägarna i Skåne. Snittvinsterna ökar för femte året i rad och allra bäst går det för Trianon fastigheter. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.
Foto: Riksbanken/Wikimedia commons

I rapporten har Hyresgästföreningen i södra Skåne granskat årsredovisningarna hos 15 privata bostadsbolag som har hyreshus i regionen. I snitt gör bolagen en vinst på 18 471 kronor för en genomsnittlig trerummare under 2016 vilket är en ökning från året innan dess då motsvarande snittvinst var 16 645 kronor.

– Det är inte oväntat att det ser ut så. Det låga ränteläget påverkar, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Trianon, med lägenheter på bland annat Lindängen i Malmö och i Limhamn, toppar listan med en vinst på 38 384 kronor i fjor för en genomsnittlig trea. Deras fastighetsbestånd består av lika delar bostäder och lokaler.

– Trianon är ett bolag som tar ett socialt ansvar och det här visar att det går att kombinera att lägga tid, energi och pengar på socialt arbete och samtidigt göra en vinst, säger Joakim Lund.

Enligt rapporten beror de ökade vinsterna bland alla bolag framför allt på två saker:

Annons
Läs ocksåNya rekordvinsten - nära en miljard för MKB i Malmö
  • Sjunkande räntekostnader
  • Att kostnaderna för förvaltning, drift och underhåll minskar.

Men Hyresgästföreningen menar också att de ökande vinsterna i en del fall beror på att man lägger allt mindre på löpande underhåll. I stället väljer fastighetsägare att renovera och höja standarden, vilket ger rätten att ta ut en högre hyra. Även det ger mer pengar i plånboken för hyresvärdarna.

Om det nu går så bra för bolagen – varför går ni med på hyreshöjningar?
– Bolagen har fortfarande kostnadsökningar som vi tar hänsyn till. Vi måste också ta hänsyn till utvecklingen på längre sikt. Om vi skulle kräva att bolagen nollar nu när räntorna är låga kommer det dubbelt tillbaka när räntorna går upp. Och räntorna kommer att vända för eller senare, säger Joakim Lund.

Vad är syftet med att sammanställa bolagens vinster?
– Vi vill veta hur det går för bolagen. Det är viktigt att veta i alla våra förhandlingar och det är bra argument för var hyresnivåerna ska ligga, säger Joakim Lund.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

 

Annons

Läs också:

Om hyresgästerna som fick jobb hos sin hyresvärd Trianon.

Fakta: Vinst per genomsnittlig trerumslägenhet

Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.