HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Låg ränta ger rekordlåg hyreshöjning

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg I BohusÄlvsborg-Skaraborg höjs hyran med i genomsnitt 1,08 procent. Det är den minsta höjningen sedan 2006.

– Förklaringen ligger i låg ränta, låg inflation och engagerade förtroendevalda, säger förhandlingschef Peter Laang, chef för förhandlingsenheten, hos Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Man får göra ett rejält kliv bakåt i tiden för att hitta lägre hyreshöjningar än de som genomförs i år. Närmare bestämt ett kliv på nio år.

Läs ocksåNu byter Peter Laang sida och återkommer till Hyresgästföreningen

– Det är alltid roligt att vara förhandlare. Men självklart är det extra roligt när resultatet blir så här bra, säger Laang.

Hyreshöjningen blir i genomsnitt 1,08 procent. Vilket är i linje med hur det ser ut i övriga landet. Och även om Laang gärna framhäver både sina förhandlares och alla förtroendevaldas insatser är det framförallt en landets allmänna ekonomi som inverkat på resultatet.

Annons

– Det har tagit några år, men nu ser vi tydligt att det låga ränteläget även gynnar hyresgästerna. Vilket självklart är väldigt glädjande, säger Laang.  

Läs ocksåKlart med nya studenthyror

Två kommunala bolag anser sig inte behöva höja sina hyror över huvud taget. Det handlar om Gullspångsbostäder och Viskaforshem AB, där hyresgästerna alltså får behålla dagens hyresnivå även framöver.

Allra störst blir höjningen i Fristad utanför Borås, där det kommunala bostadsbolaget Fribo höjer hyran med i genomsnitt 3 procent från den första april.

Annons

– Fribo höjde förhållandevis mycket även i fjol, då med 3,54 procent. Men med tanke på att ursprungshyrorna är bland de lägsta i landet och att 100 procent av höjningen ska gå till renovering känns ändå höjningen okej, säger Peter Laang. 

Läs ocksåBjuvbostäder höjer hyran den 1 juni

En lista med alla förhandlingar som avslutats hittills hittar du här.

Läs också Hyror för kulturhus klara Hyrorna i Höörs Fastighets AB höjs med 1,2 procent
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.