Annons

”Lägenhetsbyggandet måste fördubblas”

Nyheter Byggandet av bostäder i flerbostadshus måste öka med 35 000 per år de närmaste fem åren, enligt Boverket. I fjol påbörjades inte ens hälften.

Boverkets senaste analys av bostadsmarknaden visar att det fortfarande byggs på tok för få lägenheter. Samtidigt har produktionen av villor och radhus nästan stannat av. I fjol byggdes totalt 5 400 småhus. Det är en minskning med över 65 procent jämfört toppåren 2005-2007 och det lägsta antalet på 15 år.

-Småhusbyggandet verkar ha svårt att ta fart igen. Därför är det nödvändigt att bygga fler bostadsrätter och hyresrätter, säger Hans-Åke Palmgren, bostadsanalytiker på Boverket.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han tror att förklaringen till det väldigt låga byggandet bland annat är bankernas bolånetak, som tvingar köpare att ha egna pengar till insatsen. Den effekten syns även på efterfrågan på nya bostadsrätter, som är väldigt svag. I fjol påbörjades 7 900 bostadsrätter. Det är en minskning med 25 procent jämfört med 2011.

Antalet aktörer som bygger bostadsrätter har ökat, men de har svårt att fylla sina fastigheter när det är dåliga tider.

-Om inte byggandet av bostadsrätter ökar avsevärt måste produktionen av hyresrätter driva utvecklingen för att vi ska få fram de 30 000-35 000 lägenheter som krävs, säger Hans- Åke Palmgren.

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Kommunerna verkar medvetna om problemet och har skrivit upp prognoserna för hur många nya hyresrätter det ska byggas i år och nästa år. Om deras bedömningar blir verklighet skulle byggandet öka med 35 procent i år jämfört med 2010.

Statistiken visar dock att kommunerna normalt sett överskattar byggtakten med ungefär 20 procent. Sedan 2006 har utfallet blivit ännu sämre än så.

Under förra året påbörjades bara 7 500 hyresrätter, vilket innebar en minskning med 5 procent jämfört med 2011. I Stockholm minskade nyproduktionen mest.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

-Det var en överraskande nedgång, som vi ännu inte vet vad som ligger bakom, säger Hans-Åke Palmgren.

Samtidigt fortsätter Sveriges befolkning att öka kraftigt. Under 2012 ökade folkmängden med 73 000 personer. Det förklaras bland annat av en invandring på 103 000 personer, vilket är den största någonsin i Sverige.

Annons

Dessutom gör de ovanligt stora barnkullarna från 1990-talet att det finns ovanligt många per-soner i 20-årsåldern som söker sin första bostad. I år finns 800 000 personer i åldern 19-24 år, enligt SCB.

Under 2008-2012 ökade befolkningen med hela 375 000 personer.

-Men invandrare och unga har sällan råd att köpa nya bostäder. Det krävs att det finns andra som efterfrågar dem så att det uppstår flyttkedjor, säger Hans-Åke Palmgren.

Läs också Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.