Annons

Lägenhetsnummer saknas i Högsby

Högsby ​Lägenhetsinnehavarna i Högsby kommun är bland de sämsta i landet på att rapportera sina lägenhetsnummer till Skatteverket. Troligen är det fastighetsägarna som har varit dåliga på att skylta och informera.

​De nya, fyrsiffriga lägenhetsnumren har införts för att det ska bli lättare att ta fram statistik över antalet bostäder och hur många som bor i dem. Alla lägenhetsinnehavare i landet fick senast i våras ett brev från Skatteverket där man uppmanades att skicka in sitt lägenhetsnummer för att komplettera folkbokföringen. Målsättningen är en svarsfrekvens på åtminstone 95 procent.

Annons
 
Men i Högsby kommun har många av breven uppenbarligen bara blivit liggande. Bara 77 procent av lägenhetsinnehavarna här har besvarat Skatteverkets fråga, vilket är ett av landets sämsta resultat.
 
Robin Mångs på Skatteverket tror inte att folk medvetet låter bli att uppdatera myndigheten. I stället lägger han ansvaret på fastighetsägarna, vars uppgift det är att se till att de boende känner till de nya lägenhetsnumren genom information och skyltning i trapphusen.
 
– Om man inte har haft uppgifterna lättillgängliga så har man kanske inte vetat vad man skulle svara och då låtit bli, säger Robin Mångs.
 
I stället har Skatteverkets tjänstemän själva fått börja ta reda på de uppgifter som saknas. I dag har man nått en svarsfrekvens på 92 procent i Högsby kommun.
 
I hela Kalmar län skickade Skatteverket ut totalt drygt 39 200 förfrågningar. I dagsläget har myndigheten fått in strax över 96 procent av de efterfrågade lägenhetsnumren i länet.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Det ska du tänka på om du hyr ut din sommarstuga Författarens skattesmäll – nekas avdrag för Östermalmsvåning som arbetslokal Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Bandidosmedlem tog ut 303 000 i hyra av inneboende – jagas av skattmasen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.