HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Läget och storlek ska avgöra hyran”

Södertälje Lägenhetens läge och storlek. Det tycker Juan Copovi Mena vd för Telge Bostäder, ska påverka hyran mest när en ny hyresmodell tas fram för nära 11 000 södertäljebor.
Foto: Kenneth Samuelsson
Juan Copovi Mena, vd på Telge Bostäder och Telge Hovsjö är nöjd med att ha fått tillbaka lägenheter till de som står i kön.

Före jul skrev Hem & Hyra om att Telge Bostäder, Telge Hovsjö och Telje Fastigheter och Hyresgästföreningen region Stockholm ska ta fram en ny hyresmodell för de 10 755 hyresgästerna. Målet är att vara klar den första juli 2017 och att modellen ska införas första januari 2019. Kommer parterna överens så belönas hyresgästerna med att slippa årlig hyreshöjning under både 2017 och 2018.

Nu har förhandlingarna pågått några månader men Hyresgästföreningens fyra representanter som förhandlar med hyresvärdarna vill inte svara på frågor kring arbetet.
Madeleine Hällgren, ordförande Hyresgästföreningen Södertälje/ Nykvarn, som sitter med i förhandlingarna, förklarar att skälet är att de inte har kommit så långt i förhandlingarna.
– Vi har bestämt att vi ligger lite lågt i nuläget, säger hon.

Läs också10 000 hyresgäster i Södertälje slipper hyreshöjning

Juan Copovi Mena, vd för Telge Bostäder och Telge Hovsjö, säger att arbetet med Hyresgästföreningen flyter på bra.
– Vi ligger väldigt nära varandra, säger han.

Annons

Det nya hyressystemet ska bygga på ett antal parametrar som till exempel värderar lägenhetens läge, storlek och standard, som i sin tur får olika poäng. En sammanräkning av poängen omvandlas till lägenhetens hyra. Vilka parametrar som ska bestämma hyran och hur många poäng de ska få bestäms i förhandlingarna mellan bolagen och Hyresgästföreningen.
– Det kommer att vara ett tjugotal parametrar som styr storleken på hyran, till exempel standard, närhet till kommunikation och om lägenheten har balkong. Läget och storleken på lägenheten är de två parametrar som har störst betydelse för hur hyran beräknas, säger han.

Juan Copovi Mena säger att parterna har genomfört en enkätundersökning 2012 för att få reda på hur hyresgästerna värderar olika saker. Enkäten visar till exempel vilka områden som värderas högst och därmed kan få högre hyra än andra områden, för jämförbara lägenheter.
– De attraktiva delarna är spridda i olika områden. Men Pershagen och delar av centrum värderas högt. Samtidigt tycker jag att hyrorna i vissa ytterområden ligger lite för högt idag, säger han.

Annons
Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Förutom vissa ytterområden i Södertälje så kan även de som bor i små lägenheter vinna på det nya systemet.
– I dag har till exempel en etta som har nytt kök fått lika stor hyreshöjning som en fyra, trots att fyran har större kök och det vill vi ändra på så att hyran blir mer rättvis, säger han.

Läs också Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.