Annons

Lägre hyror när Gråbo bygger nytt

Lerum För första gången på många år byggs det nya lägenheter i Gråbo i Lerums kommun. Hyrorna hålls nere tack vare regeringens investeringsmiljarder.
Foto: Magnus Åsblad
Eget bo. Hampus Björklund, 23, flyttade in i sin första egna lägenhet precis innan jul. "Jag hade ju sett att de börjat bygga på torget, så jag skickade in en intresseanmälan till byggbolaget, och fick napp", säger han.

Några av väggarna är fortfarande kala, utan några tavlor eller bokhyllor. Det luktar nybyggt. Hampus Björklund flyttade in i den nybyggda tvåan i Gråbo centrum precis innan julhelgen.

Men trots att det rör sig om nybyggnation är hyran relativt låg: lägenheten på 49 kvadrat kostar 6 400 kronor i månaden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Många kollegor har reagerat och sagt ”oj, det är ett bra pris för något nytt och fräscht”, säger han.

Förklaringen till hyresnivån är det byggstöd som regeringen infört, som syftar till att få fler billiga och energisnåla hyresrätter i områden med bostadsbrist.

Tidigare bodde Hampus hemma hos sina föräldrar, på landet en bit utanför Gråbo. Men sedan han fick jobb som lärare på en skola i centrum kände han att det var dags att försöka hitta något eget.

Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

– Den här hyran har jag lätt råd med. Nu kan jag promenera till jobbet på 2–3 minuter, och ta hem polare. Helt ärligt var det inte jättemånga som kom och hälsade på när jag bodde ute på landet.

Annons

Det nybyggda hyreshuset som Hampus flyttat in i är en del av en större omgörning av Gråbo centrum: totalt ska mellan 250 och 300 nya bostäder byggas de närmaste åren. Bra, tycker Hampus.

– Det är rätt coolt att bo mitt på torget.

Läs ocksåCentralt boende mitt i smeten – om pippin själv får väljaEn fiskmås har lagt bo mitt i en trafikerad korsning. Bussar åker förbi och en andra bild visar äggen den ruvar på.
Martin Petersson.

Martin Petersson är fastighetschef på Tornstaden, det bolag som bygger de flesta av de nya bostäderna i Gråbo centrum.

– Utan investeringsstödet hade hyrorna inte kunnat hållas så låga, förklarar han.

Däremot tror Martin Petersson att det är svårt för Tornstaden att göra samma sak mitt i storstäderna.

– Även med ett byggstöd är marken i centrala Göteborg så dyr att det inte lönar sig med sådana här låga hyresnivåer.

Annons

LÄS MER:

Byggmiljoner till Västra Götaland

Lerums kommun: Utveckling av Gråbo centrum

 

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.