Annons

Lägre hyror när Gråbo bygger nytt

Lerum För första gången på många år byggs det nya lägenheter i Gråbo i Lerums kommun. Hyrorna hålls nere tack vare regeringens investeringsmiljarder.
Foto: Magnus Åsblad
Eget bo. Hampus Björklund, 23, flyttade in i sin första egna lägenhet precis innan jul. "Jag hade ju sett att de börjat bygga på torget, så jag skickade in en intresseanmälan till byggbolaget, och fick napp", säger han.

Några av väggarna är fortfarande kala, utan några tavlor eller bokhyllor. Det luktar nybyggt. Hampus Björklund flyttade in i den nybyggda tvåan i Gråbo centrum precis innan julhelgen.

Men trots att det rör sig om nybyggnation är hyran relativt låg: lägenheten på 49 kvadrat kostar 6 400 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Många kollegor har reagerat och sagt ”oj, det är ett bra pris för något nytt och fräscht”, säger han.

Förklaringen till hyresnivån är det byggstöd som regeringen infört, som syftar till att få fler billiga och energisnåla hyresrätter i områden med bostadsbrist.

Tidigare bodde Hampus hemma hos sina föräldrar, på landet en bit utanför Gråbo. Men sedan han fick jobb som lärare på en skola i centrum kände han att det var dags att försöka hitta något eget.

Läs ocksåKommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”Lorents Burman (S) och en bild över Northvolt.

– Den här hyran har jag lätt råd med. Nu kan jag promenera till jobbet på 2–3 minuter, och ta hem polare. Helt ärligt var det inte jättemånga som kom och hälsade på när jag bodde ute på landet.

Annons

Det nybyggda hyreshuset som Hampus flyttat in i är en del av en större omgörning av Gråbo centrum: totalt ska mellan 250 och 300 nya bostäder byggas de närmaste åren. Bra, tycker Hampus.

– Det är rätt coolt att bo mitt på torget.

Läs ocksåMögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksidaEn barnsäng i en vindsskrubb utan fönster, ett nedgånget hus och en madrass mitt i ett kök.
Martin Petersson.

Martin Petersson är fastighetschef på Tornstaden, det bolag som bygger de flesta av de nya bostäderna i Gråbo centrum.

– Utan investeringsstödet hade hyrorna inte kunnat hållas så låga, förklarar han.

Däremot tror Martin Petersson att det är svårt för Tornstaden att göra samma sak mitt i storstäderna.

– Även med ett byggstöd är marken i centrala Göteborg så dyr att det inte lönar sig med sådana här låga hyresnivåer.

Annons

LÄS MER:

Byggmiljoner till Västra Götaland

Lerums kommun: Utveckling av Gråbo centrum

 

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Hyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidrag Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.