Annons

Laholmshem säljer lägenheter och undviker skatt

Laholm Nu är står det klart att Laholmshem säljer 46 lägenheter till ett värde av drygt 50 miljoner kronor. Köpare är Svenska Bostadsfonden.
Foto: Fredrik Rubin & Skatteverket
Laholmshem säljer ut delar av sitt bestånd. För drygt 50 miljoner kronor säljs 46 lägenheter.

Som Hem & Hyra tidigare i år berättat om avser Laholmshem att sälja delar av sitt bestånd. Detta utan att för den delen berätta för allmänheten i förväg vilka bostadsområden det gäller.
– Det är en blandad kompott med nio bostadsfastigheter i kommunen med 108 lägenheter. I det här läget väljer vi att inte räkna upp vilka dessa fastigheter är, det är med hänsyn till hyresgästerna. Att informera i det här skedet kan störa de boende. Det kan ju trots allt hända att någon fastighet inte blir såld eller att vi väljer att inte sälja, eller att det rent av blir frågan om ett byte. Därför annonserar vi om försäljning av en fastighetsportfölj, sa Magnus Ingvarsson, affärsutvecklare på Laholmshem, till hem & Hyra den 13 maj.

Nu står det dock klart att kommunfullmäktige godkänt Laholmshems begäran om försäljning av fastigheten Rädisan 1 i Laholm. Fastigheten på Örtavägen består av 46 lägenheter samt en LSS- verksamhet liksom ett områdeskontor. Efter att bolaget begärt in anbud på fastigheten inkom totalt sex intressenter. Av dessa fattade bolagets styrelse ett beslut om att godkänna Svenska Bostadsfondens bud på drygt 50 miljoner kronor. Vid Laholm kommuns senaste kommunfullmäktigemöte godkändes så försäljningen. Samtidigt fattades ännu ett beslut i anslutning till försäljningen.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

För att undvika att betala skatt begärde Laholmshem att kommunfullmäktige godkände skapandet av ett aktiebolag. Aktiebolagets syfte var att paketera försäljningen av fastigheten för att på så vis undvika att blir reavinstbeskattad.
– Att man genomför fastighetsaffärer genom att paketera fastigheter i bolag strider inte mot skattelagstiftningen. Det har den effekten att köparen inte köper en fastighet utan de köper ett bolag vars enda tillgång är fastigheten. De slipper på så vis lagfartskostnaden. Säljaren, i det här fallet dotterbolaget som bildas, slipper å sin sida reavinstskatt. På fastighetsmarknaden idag är det vanligt att man paketerar på det här viset när man handlar men fastigheter. Detta är inte olagligt på något sätt, säger Bo Erlandsson, kanslichef och kommunjurist vid Laholms kommun.

Laholmshems vd Stefan Lundström menar att skatteupplägget är en metod för att värna hyresgästernas pengar.
– Detta görs av skattetekniska orsaker då vi är rädda om hyresgästernas pengar. Nästan 100 procent av fastighetsaffärerna utförs så. Man betalar uppsluppen stämpelskatt men slipper 75 procent av reavinsten, säger Stefan Lundström, vd för Laholmshem.

Annons
Läs också ”Paketering” gav Roslagsbostäder ett skatteklipp på sju miljoner kronor Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra" Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent Så mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.