Annons

Lämnade brinnande hus med fem tändare i fickan – frias från mordbrand

Nyheter Bara minuten efter att hyresgästen lämnade flerfamiljshuset slog lågor ut genom fönstret. I samband med att han greps fann polisen inte mindre än fem tändare i hans fickor. Huset totalförstördes och revs samma dag – och därmed också eventuella bevis.
Foto: Tingsrätten
Huset stod i lågor bara minuten efter att hyresgästen lämnat bostaden.

Den 36-årige mannen hade umgåtts med en vän inpå småtimmarna och beslutade sig för att tillbringa natten i kompisens lägenhet i Vännäs utanför Umeå. Dagen innan hade han haft en dröm om att hans hyreshus brann ned, något 36-åringen berättat för sina vänner.

Tidigt nästa morgon promenerade han tillbaka hem. Men i stället för att gå till sin egen lägenhet öppnade han dörren till grannen ovanför. Grannen var känd för att tappa bort nycklarna och lämnade därför ofta hemmet olåst.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Exakt vad som händer sedan gäckar både räddningstjänsten och tingsrätten.

Två vittnen ser hyresgästen lämna huset med en väska i högsta hugg. Minuten senare slår lågor ut ur fönstret från lägenheten där 36-åringen just varit och de larmar genast räddningstjänsten.

Hyreshuset i Vännäs utanför Umeå gick inte att rädda.

När räddningstjänsten öppnar dörren är lägenheten full av lågor. Branden bedöms vara så kraftig att huset inte går att rädda och huset rivs i stället som en del av släckningsarbetet.

Annons

Packade kläder och värdesaker

36-åringen har i sin tur återvänt till kompisens lägenhet, där han tillbringade natten. I väskorna har han bland annat med sig ett datorchassi, grafikkort, en professionell kamera, en laptop och en uppsättning kläder.

Tillsammans cyklar de två tillbaka till det brinnande huset, eftersom vännen vill se vad som händer. Strax därefter grips 36-åringen.

Tingsrätten i Umeå konstaterar att det är ett märkligt sammanträffande att mannen haft en dröm om att huset brann ner strax innan det totalförstördes av eldslågor. Han har heller inte kunnat lämna någon rimlig förklaring till varför han bar med sig kläder och värdesaker till sin kompis lägenhet precis innan huset började brinna.

Läs ocksåGrannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe"En brandhärjade ytterdörr som leder till en lägenhet. I bakgrunden står en tekniker från polisen iförd skyddsmask och handskar. Han håller i en brun pappkasse.
I samband med släckningsarbetet revs huset.

Fem tändare

I samband med att 36-åringen greps hittade polisen dessutom fem tändare i hans fickor – något mannen förklarar med att han är rökare. Skälet till att han packade väskorna fulla med kläder var att han behövde låna kompisens tvättmaskin, uppger han för rätten.

Annons

Två saker talar dock till mannens fördel:

  1. Huset var gammalt och hade en del ”mindre lämpliga” elanslutningar. Det är enligt tingsrätten därför inte omöjligt att branden kan ha startat av en olyckshändelse.
  2. Huset totalförstördes i branden och revs samma dag. Därmed gick all tänkbar teknisk bevisning förlorad.

Eftersom det inte går att fastställa brandorsaken går 36-åringen fri från anklagelsen om mordbrand.

Läs också Svanhildur tar omvägar för grannarnas dofter: ”Får ofta hålla andan” Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Blev biten av grannens hund – nu riskerar hundens matte vräkning Fängelsestraff för trasig ruta – kastade blomkrukor mot låst port: "Jag vart förbannad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.