HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Landsbygden nästan helt övergiven

Nyheter Sveriges landsbygd blir mer och mer folktom. Fler söker sig till de stora städerna. 2015 bodde en tredjedel av Sveriges befolkning i någon av den nio största tätorterna.
Foto: Pixabay

I rapporten från Statistiska centralbyrån, SCB, står att 90 procent av Sveriges befolkning bor på två procent av Sveriges yta. Allt färre människor bor kvar på landsbygden.

– I Bergslagen fanns det ju väldigt mycket bruksorter. När bruken och fabrikerna försvann tvingades folk att söka sig till större städer för jobb, säger Kjell A Nordström, doktor i ekonomi och författare.

Läs ocksåElpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från grevenMan som står med armarna i sidan framför ett träd. Han kisar mot solen. I bakgrunden syns hus.

Ända sedan slutet av 1800-talet har folk har sökt sig från glesbygden till städerna. Men de stora städerna klarar sig inte utan en aktiv landsbygd som producerar mat och andra råvaror som behövs i städerna.

– Det finns ingen skog på Södermalm, säger Eskil Erlandsson, riksdagsledamot för Centerpartiet och före detta jordbruks och landsbygdsminister.

Synen på hur viktig landsbygden är för samhället är delvis förlegad enligt, Kjell A Nordström. I dag har bruken ersatts av multinationella företag med adresser i Stockholms innerstad.

Läs ocksåByn kämpar för nya hyreshus: "Vi måste ordna det själva"

– Bruken har flyttat till lågkostnadsländer i stället. I dag söker sig framförallt yngre människor till större städer då det finns ett större utbud av kultur, jobb och andra möjligheter än i Fagersta till exempel, säger ekonomidoktorn.

Är det bra att befolkningen lämnar landsorten?
– Jag är lite Dalai lama i den frågan, det är som det är. Det är klart vi behöver ha en aktiv landsbygd och det är bra för Sverige. Men folk vill inte bo kvar där och det är som det är. Samhället får anpassa sig helt enkelt.

Lägenheterna i Stockholms innerstad kostar flera miljoner medan lägenheterna ute på landsorten ibland inte kommer upp i 100 000 kronor. Trots de stora prisskillnaderna ökar inflyttningen till städerna, samtidigt behövs arbetskraft på landsbygden för att Sverige ska klara av att producera exportvaror som är viktiga för Sveriges ekonomi.

Läs ocksåRickard ser till att Högsätersborna kan bo kvar

– Skillnaderna är för stora mellan stad och landsbygd i dag. Det är bra för Sverige om vi har en aktiv landsbygd, stad och landsbygd går hand i hand och vi måste värna om båda för att kunna behålla vår välfärd, säger Eskil Erlandsson.

2015 bodde 87 procent av landets befolkning i en tätort. Mellan 2010 och 2015 har befolkningen i tätort ökat med 5 procent, ungefär 440 000 personer, enligt en rapport från SCB.

Tre procent bor i en småort. De resterande tio procenten bor utanför antingen småort eller tätort.

Läs också "Dumpning" avslöjar klyfta mellan stad och land Sex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.