HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lång hyrestvist i Klippan är över

Klippan De förhandlande parterna, Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Treklövern lyckades inte komma överens i årets hyresförhandling. Då fick Hyresmarknadskommittén ta över. Nu har de beslutat om en höjning på 1,95 procent från den 1 april.
Foto: Gry Ellebjerg

Det råder delade meningar om Hyresmarknadskommitténs (HMK) beslut. Hyresgästföreningen tycker 1,95 procent är för högt medan Treklövern tycker det är en bra nivå.

Enligt Treklöverns vd, Ulrika Ericsson var parternas huvudkonflikt att de inte kunde enas om bolagets underhållsbehov. Enligt Ulrika Ericsson har Treklövern många hus från 1960- och 70-talet som är i behov av både tak- och stambyten. De har även haft mycket tegelskador som lett till sprickor och vattenskador.

Läs ocksåBostadsbolag töms på miljoner

− Jag tycker det är ett bra resultat. Det vi och Hyresgästföreningen var oense om var hur stor höjning vi skulle få gällande underhållet. Jag tycker HMK tar hänsyn till att vi har ett stort underhållsbehov framöver.

Treklövern yrkade på 2,5 procent och Hyresgästföreningen gick med på 1,65 procent. Längre än så kom inte parterna. Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Sofie Lindberg var det inte enbart underhållsbehovet som bolaget behövde pengar till.

− De ville ha för ökat underhåll. Men utöver det förde de fram sina kostnader för nyproduktion och att de har krav på utdelning till kommunen.

Läs ocksåMiljonutdelning till trots - Svalövsbostäder höjer hyran mer än andra

Förra året tog Klippans kommun ett beslut om att plocka ut 1,5 miljoner kronor från Treklövern under förutsättning att det motsvarar 50 procent eller mer av deras vinst.

− Vi tycker det är väldigt mycket pengar för ett litet bolag som Treklövern. Det går dåligt ihop med underhållsbehov och krav på att bygga 30 nya lägenheter per år, säger Sofie Lindberg.

Ulrika Ericsson delar inte uppfattningen om att hyresförhandlingen har handlat om vinstuttag och nyproduktion.

Läs ocksåStädfirmans chef lät personalen bo svart i sin lägenhet

− Kostnaderna för nyproduktionen bär sig själv och kommunens värdeöverföring har inget med saken att göra i detta läget.

Den nya hyran börjar gälla från och med den 1 april i år. Den retroaktiva hyreshöjningen kommer att fördelas på resterande månader av året med första debitering i juli. Treklövern har 1004 lägenheter.

Läs också HMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF Boråskvinna förlorar sitt hyreskontrakt - nämnden oenig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.