HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lång kö till små bostäder i Mjölby – nu byggs fler

Mjölby 1 088 personer köar hos Bostadsbolaget för en nybyggd etta eller tvåa i Mjölby tätort. I dag togs det första spadtaget för 50 nya mindre lägenheter i kvarteret Statsrådet.

Bygget på tomten, som ligger mellan centrum och kyrkogården, har visserligen redan smygstartat. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia V Burenby (S) jämförde det med ett matlagningsprogram på tv:

– Vi har förberett lite, konstaterar hon.

Läs ocksåGårdstens centrum byggs ut

– Grundläggningen blev klar för några veckor sedan och nu är det full fart med att få upp väggstommarna, säger Carl-Magnus Miettinen, byggchef på kommunala Bostadsbolaget i Mjölby.

Men på måndagen var det dags för det symboliska första spadtaget. I stället för att gräva hjälptes Cecilia V Burenby, Bostadsbolagets styrelseordförande Jörgen Oskarsson (S), bolagets vd Torbjörn Olsson och Pether Fredholm som är vd för byggföretaget JSB åt att plantera ett träd i en kruka. När huset står färdigt ska trädet få en fast plats på gården.

– Det är ett japanskt körsbärsträd, berättar Torbjörn Olsson.

Läs ocksåStort intresse för de nya lägenheterna i Lit

Inflyttning beräknas till 1 maj 2019. Det blir 25 ettor på 35 kvadratmeter och 24 tvåor på 45 kvadrat.

Bostadsbolaget bedömer att efterfrågan är särskilt stor på mindre lägenheter.

– Totalt är det över 3 000 personer som köar för en etta eller tvåa i Mjölby, säger Torbjörn Olsson.

Läs ocksåStökig tid väntar när Västra Lundby renoveras

1 088 personer har anmält intresse särskilt för nybyggda lägenheter i den storleken. Och medan nybyggda bostäder som regel har betydligt högre hyror än äldre så skiljer det inte så mycket i det här fallet, enligt Torbjörn Olsson. Hyran är förhandlad med Hyresgästföreningen och en etta kommer att kosta cirka 4 400 kronor i månaden och en tvåa runt 5 400.

– Som jämförelse kostar tvåorna som vi byggde i kvarteret Rosenkammaren drygt 7 000 i månaden. De är visserligen lite större, säger han.

Anledningen till att Bostadsbolaget lyckats pressa kostnaderna och därmed hyresnivån i kvarteret Statsrådet är främst att man valt att bygga ett av Sabos så kallade kombohus. Projektering och upphandling har skett centralt och husen byggs till stor del färdigt i fabrik och monteras på plats. Just denna hustyp, med små lägenheter, kallas kombohus mini. Men trots namnet blir huset högt, sju våningar, där bottenplanet ligger i suterräng.

Dessutom räknar Bostadsbolaget med att beviljas statligt investeringsstöd till en del av byggkostnaden.

– Hela projektet kostar 55 miljoner kronor och vi hoppas få nio miljoner i bidrag, säger Torbjörn Olsson.

Målgruppen är framför allt yngre personer men även många äldre, framför allt ensamstående, har anmält intresse, enligt Sarah Andersson, uthyrningschef på Bostadsbolaget.

Fotnot: Sabo är de allmännyttiga bostadsbolagens intresseorganisation.

Läs också Poseidon förlorade principstrid om byggbuller Lågt förtroende för regeringen i bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.